Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rajoy frågas ut om mutskandal

2013-08-01 08:43

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy förklarar sig i dag inför parlamentet om mutskandalen i regeringspartiet Partido Popular (PP), där han själv utpekats som en av flera toppolitiker som tagit emot mutor från näringslivet.

Det socialdemokratiska oppositionspartiet PSOE har länge krävt en förklaring av Rajoy och hotar med att begära en misstroendeomröstning mot honom, skriver El País.

– Han måste erkänna vad som hänt och avgå, sade PSOE:s vice partiledare Elena Valenciano till El País i går.

Det konservativa PP:s förre kassör Luis Bárcenas har vittnat om att Rajoy som minister i slutet av 1990-talet fick kontanter från ett hemligt konto. Pengarna ska ha kommit från företag som mutor för kontrakt i den offentliga sektorn.

Rajoy förnekar anklagelserna.

Rajoy säger att han "gjorde ett misstag" när han litade på partikollegor, rapporterar AFP.

Utfrågningen av premiärministern började klockan 9 och varje parlamentsgrupp har en halvtimma var för att fråga ut Rajoy om korruptionsaffären, skriver El Mundo.

Dagens möte i parlamentet ska också handla om utsikterna för Spaniens ekonomi, som ser ut att ha ljusnat på sistone. Oppositionen befarar att Rajoy ska försöka utnyttja tillfället till att mest fokusera på ekonomin, skriver spanska tidningar.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom