Raketstart på börsåret

Stockholmsbörsen inledde 2020 med en uppgång på 2 procent.

Stockholmsbörsen uppvisade vid lunchtid råstyrka på börsens första handelsdag 2020. En stark utveckling för storbankerna gav stöd till uppgången. Samtliga bolag i OMXS30-indexry steg, men uppgången var dock mer begränsad bland hälsovårdsbolagen.

Det svenska PMI-indexet för industrin visade en ökning i december jämfört med november, men befann sig trots det klart under 50-strecket för fjärde månaden i följd. En rad övriga europeiska länder rapporterade PMI strax över prognoserna, Italien undantaget.

Även index för de ledande Europabörserna pekade uppåt om än inte i lika stor utsträckning som i Stockholm. Trots det positiva tonläget på världens börser saknades det dock inte varnande signaler. Under onsdagen meddelade Nordkoreas ledare Kim Jong Un att landet avbryter sitt stopp för robottester och snart kommer att debutera med ett ”nytt strategiskt vapen”.

Vid 12.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 2,1 procent till 1.808 med samtliga 30 aktier på plus. Omsättningen uppgick då till 5,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Storbolagsindexet toppades av storbankerna Handelsbanken och Nordea, som båda steg knappt 3 procent. SEB följde strax efter medan Swedbank avancerade 2 procent.

Tydligt uppåt var det även för ståltillverkaren SSAB med plus 2,7 procent. Inom sektorn i Europa syntes också högre kurser med en uppgång för Arcelor Mittal på nästan 2 procent och drygt 4 procent för Outokumpu. Bra gick det också för skogsbolaget SCA, som steg över 3 procent.

Verkstadsbolagen steg generellt, med flera bolag som noterade uppgångar runt 2 procent, däribland ABB, Assa Abloy och Volvo. Även gruvbolagen avancerade, med Boliden upp 2,5 procent. Utanför OMXS30 steg Lundin Gold 2,4 procent och Lundin Mining drygt 1 procent.

Svagast i OMXS30 var Astra Zeneca och Getinge, som dock adderade 0,7 procent vardera.

Gruvprospekteringsbolaget Josemaria Resources har efter julhelgen haft en stark utveckling. Aktien klättrade 16 procent och har sedan börsen stängde för julhelgen avancerat över 40 procent.

Strålterapitbolaget C-Rad fick en bra start på det nya året med en uppgång på 9 procent. Bolaget har fått en order värd cirka 26 miljoner kronor avseende två strålterapicenter i Belgien.

First North-listade Aspire Global tappade 3,6 procent sedan bolaget nått en förlikning med den israeliska skattemyndigheten som innebär att det ska betala cirka 144 miljoner kronor för räkenskapsåren 2008-2018, varefter all vidare utredning av bolaget läggs ner.

Bland de lite mindre bolagen höjdes Braincool 18 procent. Bolagets produkt Braincool System har tagits upp i försäkringsersättning (reimbursement) av det sydkoreanska hälsoministeriet.

På makrofronten väntar bland annat industri-PMI från USA klockan 15.45.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.