Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ranelid tar strid med Svenska Akademien

2011-01-11 08:33

Författaren Björn Ranelid tänker lämna tillbaka prispengar till ett värde om 210 000 kronor till Svenska Akademien. Detta efter Akademiens ordförande örfilat Ranelids ego i ett blogginlägg.

I januari i år skrev Peter Englund, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, på sin blogg följande inlägg: ”Noterar att Björn Ranelid uppmanat mig att följa hans exempel och delta i dokusåpor. Det kommer inte att ske. Däremot har jag inga invändningar mot att han gör så själv. Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas.”

Inlägget har fått Ranelid att se rött. Han tänker nu lämna tillbaka de två litterära priser han tilldelats av Svenska Akademien, skriver DN Kultur, som även berättar att Ranelid kallar Englund för en ”antiintellektuell som inte kan skriva romaner”.

Enligt tidningen hotar Ranelid med att han ska ”trycka upp den ständiga sekreteraren mot en vägg”.

Priserna som Ranelid mottagit är på 150 000 kronor och 60 000 kronor.

I ett mejl till DN Kultur skriver Peter Englund att han inte tänker be Ranelid om ursäkt.

”Det här är inte första gången Ranelid bär sig åt som en typisk skolgårdsbuse, som drar runt och muckar gräl och tycker han har rätt att smälla till vem han vill när han vill, men som sedan piper i högan sky när han själv åker på en vinge.”

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom