Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Räntehöjning väntas dröja till hösten

2019-02-13 07:06
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nästa höjning av Riksbankens styrränta dröjer till hösten, är stalltipset inför onsdagens räntebesked. Från veckans direktionsmöte väntas inte mycket nyheter, trots tecken på att konjunkturen bromsar in och en nedtryckt svensk krona.

Det finns vissa positiva signaler kring svensk ekonomi. Arbetsmarknaden ser fortsatt stark ut och produktionen i fjärde kvartalet blev oväntat hög, enligt färska siffror.

Men överlag pekar konjunkturindikatorer och barometrar nedåt, i såväl Sverige som omvärlden. Både USA:s centralbank Federal Reserve och de brittiska kollegorna i Bank of England har också efter årsskiftet tydligt signalerat att det är slut på räntehöjningarna för denna gång. Samtidigt har flera ledande svenska prognosmakare i närtid sänkt sina BNP-prognoser.

Det osäkra läget fördunklas även av oron kring risken för en brittisk krasch ur EU utan avtal, ett utvidgat handelskrig mellan USA och Kina och risken för att USA även inför biltullar på EU.

Riksbanken antas skruva ned sin BNP-siffra för 2019 i sin penningpolitiska rapport något, som presenteras samtidigt som räntebeskedet kommer. Men styrräntan och den så kallade räntebanan, som visar hur Riksbanken tror att styrräntan kommer att utvecklas på sikt, antas lämnas oförändrad.

Det skulle innebära att räntebanan från mötet i december i fjol gäller. Den indikerar att nästa räntehöjning kommer i september i år. Det rimmar väl med snittprognosen bland analytiker. Hälften av de tillfrågade i en Reutersenkät räknar med att nästa höjning kommer just någon gång under tredje kvartalet i år.

Men det är ingen enig analytikerkår. Det finns bedömare som tror att det dröjer till fjärde kvartalet, samtidigt som enstaka bedömare inte tror det blir några nya räntehöjningar alls i närtid efter höjningen i december i fjol till minus 0,25 procent - vilket var den första räntehöjningen på över sju år för Riksbanken.

När det gäller utsikterna 2020 och framåt räknar marknaden i sin prissättning inte med några nya räntehöjningar alls, medan Riksbanken i sin ränteprognos skissar på cirka två höjningar om året.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom