Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Räntestrateg: Finlands ekonomi värre än den ser ut

2017-03-06 14:00
Foto: All Over Press

En ny ledare för Finlands näst största parti, Sannfinländarna, skulle i värsta fall kunna leda till att den nuvarande regeringen faller och sätta stopp för den reformprocess som den finska ekonomin desperat behöver. Det skriver Jan von Gerich, global räntestrateg på Nordea, i ett kundbrev.

Han gör en parallell till 2014 då två av Finlands största partier hade interna tävlingar om nya ledare, vilket resulterade i nya ledare (och en ny statsminister), när det var ungefär ett år kvar av mandatperioden.

"De nya ledarna talade inte riktigt samma språk och stod inte bakom det strukturella reformpaket som förhandlats fram av företrädarna, när de bildade regering. Som ett resultat kollapsade det strukturella reformpaketet och flera år förlorades i reformeringen av den finska ekonomin", skriver Jan von Gerich.

Enligt honom uppstod liknande risker över helgen, när ledaren för det näst största regeringspartiet, Sannfinländarnas Timo Soini, aviserade att han kommer att avgå i juni efter att ha lett partiet i 20 år. Den nye ledaren kommer att väljas vid partimötet den 10-11 juni.

Jussi Halla-aho, nuvarande EU-parlamentariker, har redan meddelat att han kommer att kandidera till partiledarposten. Han tillhör partiets anti-immigrationsflygel och hans hållning avviker avsevärt från den mer moderata linje som partiet antagit som del av regeringen.

"Sannfinländarna under hans ledning skulle antagligen svänga mot tydligt mer extrem politik, inklusive anti-immigration och euroskepticism", enligt räntestrategen.

Den mer moderata hållningen i partiet kommer att representeras av åtminstone Sampo Terho.

Stödet för Sannfinländarna i opinionsmätningarna har rasat från nära 20 procent efter valet 2015 till under 10 procent.

Raset i väljarstödet ökar sannolikheten för att många sympatisörer vill se en ny kurs, enligt Jan von Gerich, som tror att det finns en risk för ökad populism i Finland om Jussi Halla-aho blir ny partiledare för Sannfinländarna.

"En kollaps för regeringen och nyval är väldigt ovanligt i Finland. Men det skulle vara mycket svårt för Sannfinländarna att fortsätta i regeringen under herr Halla-aho. Han skulle antagligen kräva stora förändringar i regeringsprogrammet för att fortsätta som en del av regeringen", skriver räntestrategen.

Han tillägger att nyval inte skulle triggas automatiskt om Sannfinländarna lämnar regeringen. Socialdemokraterna skulle kunna ta Sannfinländarnas plats, men eftersom de skulle kräva stora eftergifter skulle mycket av det nuvarande regeringsprogrammet, inklusive stora delar av planerade strukturreformer, i praktiken vara dött.

"Om en ny regering måste bildas skulle Finlands reformprocess i bästa fall sakta av, eller i värsta fall helt stanna av", skriver Jan von Gerich.

Han noterar vidare att utsikterna för Finlands ekonomi är värre än de ser ut. BNP-tillväxten för 2016 drevs av den inhemska ekonomin, medan nettoexporten vag ett negativt bidrag.

"Den finländska tillväxten kan knappast bli uthållig utan en uppgång för exporten. För att lyfta utsikterna för exportsektorn behövs mer strukturreformer, speciellt på arbetsmarknaden", enligt räntestrategen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom