Räntestrategen: ECB-besked med en twist

2016-03-10 13:28 Ola Söderlind
Pär Magnusson, krönikör i Affärsvärlden och räntestrateg på Swedbank. Foto: Jörgen Appelgren/Affärsvärlden

På torsdagen meddelade den Europeiska centralbanken, ECB, nya besked om räntenivån och stödköpen. "ECB levererade och gjorde det som förväntades av dem", säger Swedbanks räntestrateg Pär Magnusson till Affärsvärlden.

Strax efter lunch meddelade ECB-chefen Mario Draghi att styrräntan sänks med 0,05 procentenheter till rekordlåga 0 procent. Inlåningsräntan sänks samtidigt tio punkter till -0,40 procent.

- Det var väl ungefär som förväntat även om det var med en liten twist, säger Pär Magnusson med anledning av beskedet.

Enligt honom ligger räntebeskedet i det härad som marknaden hade förväntat sig. Däremot var beskedet om en utökning av stödköpen mer aggressivt än väntat, menar han. En nyhet var bland annat att ECB aviserar köp av företagsobligationer framöver.

- Det är så klart positivt för marknaden för företagsobligationer, säger Pär Magnusson.

De initiala konsekvenserna var att euron blev lite svagare, långräntorna fölll något och börsen tog ett skutt uppåt.

Är marknadsreaktionerna tillfälliga?
- Det tror jag inte. ECB kommer göra klart att man är beredd att göra ytterliga insatser om detta inte räcker. Sista ordet är inte sagt.

När det gäller effekten på räntorna anser Pär Magnusson att Federal Reserve är viktigare än ECB och är den centralbank som sätter tonen för världens börser. Fed ger sitt räntebesked nästa vecka och enligt Magnusson lär marknadsräntorna med stor sannolikhet ligga kvar på den här nivån fram till Fed-mötet.

- Sedan är det upp till Yellen att avgöra, säger han.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom