Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Räntor och valutor: Dollarn tappar efter demokratisk seger

2017-12-13 07:28
Doug Jones Foto: TT / AP Photo / John Bazemore

USA-räntorna steg först något efter svensk stängning på tisdagen, men föll sedan tillbaka och har därefter fortsatt svagt nedåt under nattens handel. Dollarn försvagades tidigt på onsdagsmorgonen efter beskedet att demokraten Doug Jones blir ny senator i delstaten Alabama.

Det var första gången på 25 år som en demokrat vann i delstaten. Enligt nyhetsbyrån AP fick Jones 49,6 procent av rösterna och besegrade därmed republikanen Roy Moore, anklagad för sexuella trakasserier, som fick 48,8 procent när 90 procent av rösterna var räknade.

Efter Doug Jones seger har republikanerna 51 platser i senaten och demokraterna 49 platser, vilket potentiellt skulle kunna göra det svårare för presidenten att få igenom sin prioriterade politik nästa år. Det bedöms dock ha liten påverkan på den skattelagstiftning som just nu debatteras i kongressen.

I ett Twitter-inlägg gratulerar president Donald Trump demokraten Doug Jones till segern i delstatsvalet, men tillägger att republikanerna snart kommer att få en ny chans att rösta på denna senatsplats. "Det tar aldrig slut!", skriver presidenten.

Valet har setts som en temperaturmätare inför kongressvalet 2018 och väntas nu ge Demokraterna momentum inför detta, där kontrollen över såväl senaten som representanthuset står på spel.

På temat amerikansk politik så rapporterade CNBC på tisdagskvällen att senatens och representanthusets gemensamma förslag till skattereform innehåller en bolagsskatt på 21 procent som gäller från och med 2018.

I onsdagens asiatiska handel är den amerikanska tioårsräntan ned med 2 punkter till 2,39 procent, räknat från noteringen vid den svenska handelns stängning på tisdagen.

Investerarna inväntar nu kvällens räntebesked från Federal Reserve, som väntas höja styrräntan med ytterligare 25 punkter och styrränteintervallet skulle därmed hamna på 1,25-1,50%. Detta skulle i så fall göra att de vid fem möten i rad med pressträff agerat trots en fortsatt dämpad kärninflation.

Eftersom en räntehöjning är inprisad vill marknadsaktörerna framförallt veta hur Feds nya prognoser ser ut och hur faktorer som ihärdigt låg inflation och den allt högre sannolikheten för en skattereform kan ha påverkat den tidigare medianprognosen om tre räntehöjningar även 2018.

"Vi kommer att se högre räntor och ett Fed som är lite mer aggressivt", sade Larry Milstein, chef för R W Pressprich&Co, till tidningen Wall Street Journal.

Kathy Lien, BK Asset Management, uppmanar i ett kundbrev till att hålla ett öga på "dot plot" eftersom vid det förra mötet väntade medianmedlemmen att räntorna skulle stanna runt 2,75 procent på lång sikt, vilket var lägre än den tidigare prognosen på 3 procent.

"Vi vet att Fed planerar att höja styrräntorna två eller möjligtvis tre gånger nästa år och investerare räknar med att den första höjningen kommer till juli, men om de ekonomiska prognoserna eller Yellen antyder att det kan bli tidigare kommer vi se en dramatisk förstärkning av dollarn", enligt Kathy Lien.

Räntebeslutet offentliggörs klockan 20.00, svensk tid, och följs sedan en halvtimme senare av en presskonferens med Janet Yellen, hennes sista som chef för den amerikanska centralbanken.

På statistikfronten väntas från USA november månads KPI-utfall på onsdagseftermiddagen. KPI-inflationen väntas ha stigit till 2,2 procent i november från 2,0 i oktober. Kärninflationen väntas samtidigt hamna på 1,8%, oförändrat jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News prognosenkät bland analytiker.

Asiatiska börser är blandade, japanska räntor är stabila och yenen stärks på onsdagen.

Japanska maskinorder steg 5,0 procent i oktober jämfört med månaden före, och steg med 2,3 procent jämfört med motsvarande månad året innan. Utfallet var klart starkare än analytikernas förväntningar om en uppgång med 2,9 procent respektive en nedgång med 3,4 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

På valutamarknaden handlas nu dollarn kring 113:34 mot yenen, jämfört med 113:65 vid svensk stängning i går, medan euron har stärkts svagt till 1:1754, från 1:1737.

Kronan är 2 öre starkare mot euron och 3 öre starkare mot dollarn. På den europeiska makroagendan hittar vi på onsdagen bland annat definitiv tysk KPI, brittisk arbetslöshet samt industriproduktion och sysselsättning från euroområdet.

Islands centralbank lämnar också räntebesked.

Här hemma publicerar TNS Prospera sin stora enkät över inflationsförväntningarna, SCB släpper Sveriges ekonomi 3 kv - statistiskt perspektiv och Arbetsförmedlingen en prognos över arbetsmarknaden.

 

Onsdag kl 6.20 (tisdag kl 16.15)

===================

USD/SEK    8:4162  (8:4466) 

EUR/USD    1:1754  (1:1737)

EUR/SEK    9:8922  (9:9135) 

USD/JPY    113:34  (112:65)

Jp obl 2    -0,15   (-0,15) 

Jp obl 10    0,05    (0,05)

Ty obl 2    -0,74   (-0,74) 

Ty obl 10    0,31    (0,31)

US obl 2     1,83    (1,84) 

US obl 10    2,39    (2,41)

-----------------------------------

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom