Räntorna faller tillbaka något

De amerikanska obligationsräntorna noteras lägre nu på morgonen efter att ha stängt högre på måndagen. Främst är det räntan på den långa trettioåriga obligationen som backar.

Den amerikanska tioårsräntan steg under måndagen med två punkter till 2,62 procent. Vid den svenska stängningen stod tioåringen i 2,60 procent och nu på morgonen står den i 2,60 procent.

Trettioårsräntan steg en punkt till 3,45 procent på måndagen. Vid tidpunkten för den svenska stängningen var räntan 3,46 procent och nu på morgonen står den i 3,43 procent.

Måndagen var fri från viktigare statistiksläpp och marknaden kunde fortsätta att analysera fredagens amerikanska jobbdata och implikationerna från torsdagens penningpolitiska besked från ECB.

Undantaget var uttalanden från två ledamöter i Federal Reserve under dagen. James Bullard sade att den amerikanska makroekonomin inte någon gång under de senaste fem åren har varit så nära ett normalläge som man är nu och att centralbanken är därmed mycket närmare sina mål.

Bullard sade att han inte har reviderat sin prognos om att den första styrräntehöjningen väntas komma sent i det första kvartalet 2015 men att han lutar åt att kanske tidigarelägga den prognostiserade tidpunkten.

Eric Rosengren uppgav att han inte tycker att Fed bör höja de kortsiktiga räntorna innan de två ekonomiska målen om arbetslöshet och inflation är ”inom ett års” räckhåll.

”Personligen tror jag inte att det är lämpligt att höja kortsiktiga räntor innan den amerikanska ekonomin är inom ett år av att både uppnå full sysselsättning och att återvända till ett smalt band kring en 2-procentig inflation”, sade Rosengren.

I eftermiddag väntas NFIB:s konfidensindikator för småföretag, Redbooks veckostatistik över detaljhandel och grossistlagren för april. NFIB:s konfidensindikator väntas ha stigit till 95,8 i maj jämfört med 95,2 i april. Grossistlagren väntas ha ökat med 0,6 procent i april jämfört med mars.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco