Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rapportfall för Essity

2020-01-22 09:37
Stockholmsbörsen. Foto: TT

Hygien- och hälsobolaget Essity faller på börsen efter ett bokslut med höjd utdelning och ett vinstlyft i fjärde kvartalet. En varning för att priserna pressas i konsumentled bidrar till nedgången.

Essity-aktien faller med över fyra procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen, som i övrigt stiger svagt.

Förhandlingar om prissättningen har nyligen avslutats enligt Essity. De har resulterat i en uppgörelse om prissänkningar i hela Europa när det gäller konsumentprodukter, vilket kommer att pressa resultatet under första kvartalet 2020.

Vinsten före skatt steg till 4 235 miljoner kronor för fjolårets fjärde kvartal. Under motsvarande kvartal ett år tidigare gjorde Essity en vinst på 2 980 miljoner kronor.

Omsättningen steg samtidigt 8 procent till 33,7 miljarder kronor.

Vinsten påverkades positivt av högre priser, en förbättrad så kallad produktmix och högre försäljningsvolymer, enligt Essity, som är nummer två i världen på toalettpapper och servetter. Därtill bidrog lägre kostnader för råmaterial och energi.

Kostnadsbesparingarna ökade dessutom vinsten med 206 miljoner kronor.

Styrelsen föreslår en höjning av utdelningen till 6:25 kronor per aktie, upp från 5:75 kronor per aktie ett år tidigare.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom