Ras på Kinabörserna

2016-02-29 07:57 Affärsvärlden SIX
Foto: AP. Grafik Johan Hallnäs / TT

Asienbörsernas handel har sammantaget varit nedåtriktad under måndagsmorgonen.

Särskilt fastlands-Kina utvecklas svagt efter att landets centralbank låtit landets valuta, yuanen, försvagas till den svagaste växelkursen mot dollarn på tre veckor.

Den nya yuan-guidningen på 6,5452 mot dollarn jämfört med 6,5338 i fredags innebar en försvagning av Kinas valuta för fjärde raka handelsdagen. Landets centralbank försöker styra valutan mot maximala dagliga rörelser på 2 procent räknat från den fix-kurs man fastställer.

Vid helgens G20-möte i Shanghai sade Kinas centralbankschef Zhou Xiaochuan att oron för att Kinas ekonomiska strategi kräver en ihållande valutaförsvagning är obefogad.

Barron's spekulerar via sin blogg kring orsaker till den kinesiska börssvagheten. Tidningen nämner oro för den stundande utbudsvågen av nya börsnoteringar, som kan inledas så tidigt som i morgon, tisdag. En annan möjlig förklaring skulle kunna vara vinsthemtagningar inför nationalkongressen senare i mars, ett möte under vilket enpartistatens ledare beslutar om ekonomiska prioriteringar samt 2016 års mål för BNP-tillväxten.

Därutöver kan det enligt Barron's röra sig om kapitalflykt till följd av den fortsatta valutadevalveringen eller om likviditetsflöden ut från börsen, vilket den fortsatta minskningen av kinesiska aktielån skulle kunna indikera.

I regionens bolagsflöde har taiwanesiska elektroniktillverkaren Foxconns bud på aktiemajoriteten i Sharp stött på förnyad osäkerhet från investerare.

Osäkerheten ska ha uppstått i och med att Sharp i onsdags delgav Foxconn att man har omkring 3,1 miljarder dollar i potentiella åtaganden relaterat till japanska skattekrav samt patentstämningar, enligt källor till Wall Street Journal. Sharps styrelse godkände därefter affären där Foxconn skulle förse Sharp med nära 6 miljarder dollar för att bli dess nya huvudägare, men Foxconn-sidan har därefter hittills inte velat ge sitt godkännande.

Efter att Sharps aktie tappat på fredagen flög Sharp-vd:n Kozo Takahashi till Shenzen i Kina för att där möta Foxconns styrelseordförande Terry Gou, enligt källor till samma tidning. Därefter kom bolagen sent på fredagskvällen överens om att affärens ursprungliga deadline ska förskjutas med åtminstone en vecka från att tidigare ha löpt ut i dag, måndagen den 29 februari.

På Tokyobörsen tappade Sharp ytterligare 2,3 procent på måndagen medan Foxconn var upp med marginella 0,2 procent i Taipei.

I Japans makroflöde steg industriproduktionen preliminärt med 3,7 procent mellan december och januari, vilket var mer än den uppgång om 3,3 procent som väntades bland bedömare enligt Dow Jones Newswires. De japanska tillverkningsföretagen guidar dock samtidigt för en försvagning med 5,2 procent mellan januari och februari, och därefter en förstärkning på 3,1 procent mellan februari och mars.

Det japanska detaljhandelsutfallet för januari bommade däremot förväntningarna. Månadens utfall blev en nedgång på marginella 0,1 procent i årstakt, väntat var en mindre uppgång med 0,5 procent i årstakt.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom