Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ratos förvärvar 30 procent av designföretag

2016-07-01 11:50
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Investeringsbolaget Ratos har tecknat avtal om att förvärva cirka 30 procent av aktierna i designföretaget Gudrun Sjödén Group.

Köpeskillingen (enterprise value) för 100 procent av bolaget uppgår till cirka 725 miljoner kronor, varav Ratos tillför cirka 150 miljoner i eget kapital.

Omsättningen 2015 proforma uppgick till 715 miljoner kronor och ebita-resultatet till 76 miljoner kronor. Antalet anställda uppgår till cirka 400, det framgår av ett pressmeddelande.

Ratos kommer att investera i partnerskap med grundarna Gudrun och Björn Sjödén, som efter transaktionen kommer att fortsätta äga 70 procent. Ratos har i samband med transaktionen tecknat avtal om en option på att öka ägarandelen med ytterligare 40 procent 2018.

Gudrun Sjödén Design startades 1976 av Gudrun och Björn Sjödén, som i dag är ensamma ägare. Företaget drivs fortfarande med Gudrun Sjödén som aktiv ägare, vd och chefsdesigner.

Varumärket Gudrun Sjödén säljs och marknadsförs globalt genom 21 egna butiker i sju länder, global webbshop och postorder samt med onlineförsäljning som största distributionskanal.

Kunderna finns genom den internationella onlineförsäljningen i över 50 länder, med Tyskland och Sverige som största marknader.

"Gudrun Sjödén har ett starkt varumärke som baseras på en unik tidlös design. Bolaget har en imponerande historik med mycket god tillväxt och lönsamhet, baserat på en internationell expansion i Europa och USA främst drivet av e-handel. Bolaget har dock fortfarande en relativt låg marknadsandel utanför Sverige, varför tillväxtpotentialen är stor. I partnerskap med Gudrun och resten av teamet så lägger vi nu en ambitiös affärsplan att fortsätta växa globalt och utveckla verksamheten tillsammans, säger Lars Johansson, Investment Director och tillförordnad vd hos Ratos.

Förvärvet är villkorat av berörda myndigheters godkännande och beräknas slutföras i tredje kvartalet.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom