Rättvis rabatt i hotellkedjan

ANALYS Hotelloperatörens bekymmer lär tynga bolaget ytterligare en tid.

VÄNTA Senast Affärsvärlden synade Scandic-aktien var i början av 2018, en vecka efter hotellkedjans plötsliga vinstvarning. Affärsvärlden bedömde att det ännu var för tidigt att fyndköpa aktien – först behövdes styrkebevis, framförallt från den sargade Sverigeverksamheten.

Vänta-rekommendationen föll väl ut – 2018 blev ett förlorat år för Scandic. Beläggningsgraden sjönk och så även rörelsemarginal och helårsvinst. Aktien har följt med söderut.

I rapporten för årets första kvartal står det klart att den negativa trenden i Sverige håller i sig. Orsaken till försämringen sägs vara ökad konkurrens i storstäderna, både från andra hotell men också från alternativa delningstjänster som exempelvis Airbnb.

Ett tjugotal av Scandics 280 hotell är olönsamma. Den nya vd:n Jens Mathiesen uppskattar att bolaget kommer kunna lämna hyreskontrakten inom några år, men fram till dess kommer de förlustbringande hotellen effektiviseras så gott det går.

Vid en snabb jämförelse med internationella hotellkedjor ligger Scandics vinstmultiplar under snittet. Men rabatten på drygt 25 procent är rättvis med hänsyn till Scandics problem i Norden.

I den pressade värderingen finns utrymme för kortsiktiga kurslyft, sannolikt efter sommarkvartalet där flera faktorer talar för uppsving (läs mer här). Men sett ur Affärsvärldens ettårsperspektiv finns det bättre investeringsalternativ på börsen. Väntarådet kvarstår.

Detta är en nedkortad version av aktierådet Vändningen dröjer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.