Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Råvarubolag i botten på börsen

2017-08-11 09:53
Stockholmsbörsen. Foto: All over press

Stockholmsbörsen har inlett fredagen med nedgång i spåren av de eskalerande spänningarna mellan USA och Nordkorea. Råvarurelaterade bolag återfanns i botten.

Vid 9.30-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,5 procent till nivån 1.546,5 medan de ledande börserna på kontinenten noterades kring 0,2 till 0,7 procent lägre.

De ledande amerikanska börsindexen stängde ned mellan 0,9 och 2,1 procent på torsdagskvällen medan volatilitetsindexet, VIX, steg kraftigt (44 procent).

Detta sedan USA-presidenten Donald Trump på torsdagskvällen sagt att hans varning om "eld och raseri" mot Nordkorea kanske inte varit tuff nog. Han tillade att om Nordkorea "gör något" så bör de vara "väldigt nervösa, för saker kommer hända som de aldrig trott var möjligt".

På råvarumarknaden har basmetallpriser tappat och även oljepriset har rört sig nedåt. Lundin Petroleum var ned 1,1 procent medan Boliden och SSAB A retirerade cirka 2 procent.

Inom verkstad tappade SKF, Sandvik och Volvo omkring 1 procent. Tele2 och Ericsson var båda ned runt 1,5 procent. Defensiva aktier som Essity och Swedish Match hämmade nedgången med oregelbunden utveckling. Därutöver bland OMXS30-bolagen var de fyra storbankerna från oförändrat till 0,2 procent ned.

Fuktkontrollbolaget CTT Systems föll omkring 9 procent sedan det redovisat en nettoomsättning om 75 miljoner kronor för årets andra kvartal (68). Trots intäktsökningen var rörelseresultatet i stort oförändrat från förra årets andra kvartal om just under 14 miljoner kronor. Den svagare dollarn har påverkat och kommer att påverka bolagets siffror.

På makrofronten bjuder eftermiddagens USA-agenda på KPI-data för juli och därtill väntar två Fed-tal inför helgen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom