Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Råvarugurun: Oljepriset fördubblas på tio år

2011-09-22 07:58

Den legendariske råvaruinvesteraren Jim Rogers tror att råvarurallyt fortsätter i många år till. Guldpriset fördubblas och olja stiger till 200 dollar fatet inom tio år.

- Fortsätter regeringarna att trycka pengar finns det ingen gräns för hur mycket guldet kan stiga, säger Jim Rogers i en intervju med ekonomisajten E24.

Jim Rogers var med och startade den klassiska Quantumfonden tillsammans med George Soros på 1970-talet.
1998 startade han sitt eget råvaruindex, Rogers International Commodity Index, som på tretton år gått upp med 340 procent.

Jämför det med Dow Jones aktieindex som bara gått upp med 30 procent under samma tid.

- Jag tror att alla råvaror kommer att fortsätta att stiga det här decenniet. Jag tror att vi kommer att få se nivåer som inte ens jag själv tror är möjliga, säger Jim Rogers till E24.

För guldet tror han på en fördubbling av priset inom tio år, likaså för oljan som kan stiga till över 200 dollar fatet.
Enligt Jim Rogers råder det brist på nästan alla typer av råvaror runt om i världen.

Han pekar särskilt på jordbruksprodukter där konsumtionen varit större än produktionen det senaste decenniet. Lagren är nu nere på historiskt låga nivåer.

- Matpriserna måste stiga till mycket högre nivåer – och kommer också att göra det – för att attrahera kapital och arbetskraft. Annars kommer vi inte att ha någon mat, säger Jim Rogers.

Lars-Anders Karlberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom