Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Råvarukännaren: Nytt ras väntar guldpriset

2014-01-14 10:16
Investeraren Jim Rogers. Foto: Vincent Yu/TT

”Guldpriset kommer inte att slå i botten ordentligt förrän de få hoppfulla personerna blir desillusionerade och får panik”, säger investeraren Jim Rogers till dn.no.

Den kände investeraren Jim Rogers har fått ett eget råvaruindex uppkallat efter sig. Han investerar själv mest i råvaror kopplat till jordbruk men har även investeringar i andra råvaror såsom guld. Den 71-årige investeraren håller sig dock borta från nya investeringar i den ädla råvaran för tillfället.

- Jag köper inte guld, och jag har faktiskt säkrat delar av mitt innehav. Jag tror det kommer en ny möjlighet att köpa guld om ett par dagar, veckor, månader, nästkommande år eller senare, säger han till dn.no.

Först när guldpriset når under 1 000 dollar per uns tänker Jim Rogers börja köpa på sig mer, berättar han.

Guldpriset föll med 28 procent förra året. Prisfallet beror, enligt Jim Rogers, till stor del på Indien. Landet har länge varit världens största köpare av guld. Numera försöker de hitta ett sätt att sälja på, menar han.

- Om de lyckas och om – om – de går från att vara den största köparen till en säljare lär det sänka guldpriset betydligt, säger Jim Rogers till dn.no.

Ett annat problem som han lyfter fram är att många investerare har lånat pengar för att köpa guld.

- Guldpriset kommer inte slå i den verkliga botten förrän de få hoppfulla personerna blir desillusionerade och får panik. Många ser nämligen på guld som något mystiskt och heligt som aldrig kan tappa i värde.

Jim Rogers tror på en kollaps på aktiemarknaden de kommande åren. Men att guldet skulle profitera på att investerare i detta scenario skulle söka en säker hamn, tror han inte helt på.

- Till en viss grad, ja. Men det som först sker är att folk dumpar allt de äger, att de får inteckningskrav från bankerna och säljer vad som helst. Under 2008 föll guldpriset kraftigt och oljepriserna föll eftersom folk sålde det de hade för att de var kraftigt belånade.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom