Råvaruslakt på valutamarknaden

2016-01-15 14:11 Affärsvärlden TT
Foto: imago/Xinhua/ All over press

Valutor i länder med råvaruexponerade ekonomier rasar på världsmarknaden. Allt från den ryska rubeln till den kanadensiska dollarn, med smeknamnet "The Loonie", åker på storstryk.

Kanadas "The Loonie" har rasat med 5 procent sedan årsskiftet och nästan 20 procent på ett år och är nu nere på den lägsta nivån mot USA:s dollar sedan sommaren 2003.

Marknaden ställer nu in sig på att färden utför kan fortsätta och väntar nervöst på nästa räntebesked från landets centralbank, på onsdag nästa vecka.

En annan dollar som har tryckts kraftigt nedåt i takt med att råvarusektorn tar stryk är den australiska, som fallit till den lägsta nivån på sju år.

Saudiarabiens riyal har liksom ryssarnas rubel samtidigt följt med ländernas oljestinna börser brant utför i år till nya bottennivåer.

Riyalen, med fast växelkurs mot dollarn, har rasat till en historiskt låg kurs på terminsmarknaden, där oljehandlare försöker hantera sin valutaexponering med ettåriga kontrakt.

Trycket nedåt späds på av spekulation om att saudierna, statsfinansiellt hårt pressade av ett skenande budgetunderskott, kan pressas till att överge sin fasta växelkurs.

Affärsvärlden TT

Premiumnyheter

Aktuellt inom