Razzia mot Argentinas centralbank

Den argentinska centralbanken fick på tisdagen se sin byggnad stormas av polisen efter att federala myndigheter valt att inleda en utredning mot bankens aggressiva derivathandel, skriver Wall Street Journal.

Razzian äger rum samtidigt som Argentina håller på att förbereda sig inför söndagens avgörande presidentval. Den argentinska centralbanken misstänkts i ett förebyggande syfte ha valt att minska spänningarna på valutamarknaden inför valet genom att minska dollartillgången för individer och företag samt sälja av derivat för att kompensera för valutatrycket.

Detta tillvägagångssätt har kritiserats eftersom den konstgjorda prissättningen på terminskontrakt inte bara har subventionerat priset på dollarn, utan även försatt landet i risk att förlora miljarder av dollar när spärren väl plockas bort, skriver finanstidningen.

Presidentvalet i Argentina står mellan Daniel Scioli som tillhör den regerande koalition och oppositionskandidaten Mauricio Marci. Centralbanken har tidigare framfört kritik mot Macris politiska förslag för att åtgärda valutasystemet genom bland annat en devalvering. Förslagen verkar dock ha fått ett positivt fotfäste bland argentinarna som har gett Macri ledningen i opinionsmätningarna.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco