Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Regeringen backar: Bron stängs inte

2015-12-08 12:21
Foto: Erland Vinberg / TT

Regeringen backar och kommer inte att gå vidare med lagförslaget om att kunna stänga Öresundsbrun vid ett krisläge, rapporterar SVT.

Efter den kritik som Lagrådet har framfört har regeringen bestämt sig för att släppa förslaget om bron, säger miljöpartisten Annika Hirvonen Falk, som är vice ordförande i riksdagens justitieutskott, till SVT.

Planen uppges vara att beslutet om att släppa möjligheten att stänga broar och vägar mot Sverige ska fattas senast i morgon då propositionen väntas landa på riksdagens bord.

Regeringen presenterade i fredags en lagrådsremiss med förslag till en ny lag om särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet. Det föreslogs bland annat att regeringen under vissa förutsättningar skulle få meddela föreskrifter om stängning av väg eller annan led som allmänt används för trafik med motorfordon och som utgör en förbindelse med en annan stat.

"Öresundsbron är en av Sveriges viktigaste och mest trafikerade förbindelser med ett annat land, Danmark. En tillfällig stängning av bron kan utgöra ytterligare en åtgärd för att minska risken att den allmänna ordningen eller den inre säkerheten påverkas till följd av den stora tillströmningen av asylsökande", resonerade regeringen då.

Mats Falck

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom