Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Regeringen backar om privata vårdcentraler

2015-11-03 14:51
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Regeringen backar från uppgörelsen med Vänsterpartiet och låter den fria etableringsrätten för privata vårdcentraler bli kvar.

– Det är dumt att köra huvudet i väggen, säger statsminister Stefan Löfven.

Lagen om valfrihetssystem (LOV) infördes av den borgerliga regeringen och tvingar landstingen att acceptera att privata vårdcentraler etablerar sig. S gick till val på att tvånget skulle avskaffas inom äldreomsorgen, och förra året enades regeringen och Vänsterpartiet om en rad förslag som ska få bort vinstintresset i välfärden. Ett av dem var att avskaffa LOV.

Drogs tillbaka

En proposition från regeringen med det syftet fick dock dras tillbaka förra året efter hård kritik av Lagrådet och en riksdagsmajoritet. Frågan hamnade i stället i den utredning som för närvarande utreder vinster i välfärden under ledning av förre kommunalrådet Ilmar Reepalu (S). Men nu har regeringen valt att helt lyfta bort frågan.

– Vi gör ett tilläggsdirektiv för utredningen för vi konstaterar att om det inte finns parlamentarisk majoritet för det förslaget, då är det dumt att köra huvudet i väggen, säger Löfven till TT.

Vänsterpartiet har inget emot att frågan inte utreds, eftersom man anser att det inte behövs. Det handlar bara om att upphäva en lag, enligt partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

M välkomnar

– Vi har en överenskommelse med regeringen, och ingenting är ändrat i den, och vi utgår ifrån att det gäller. Nu behöver vi fundera på hur vi ska hantera frågan, säger Andersson till TT.

Moderaternas talesperson Ulf Kristersson välkomnar regeringens besked.

– Att regeringen nu backar om lagen om valfrihet och går oss till mötes är ett mycket gott tecken. Sen vill jag se hela direktivet på torsdag innan jag bestämmer mig för att det här är gott nog, säger han till TT.

Statsministern vill nu fokusera på annat.

– Vi har så mycket som vi behöver göra på det här området för att förbättra kvaliteten. Att hitta gemensamma lösningar på det är oerhört viktigt för svensk välfärd. Och när vi ser att det inte finns parlamentariskt stöd för den delen, då är det bara dumt att köra vidare, säger Stefan Löfven.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom