Regeringen föreslår finansieringsåtgärder

Regeringen avser i vårpropositionen föreslå finansieringsåtgärder på 9 miljarder kronor per år under perioden 2015-2018, i syfte att skapa utrymme för satsningar.

Det uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Finansieringen väntas uppgå till 6,9 miljarder kronor 2015, 9,1 miljarder kronor 2016, 9,1 miljarder kronor 2017 och 9,2 miljarder kronor 2018. Beloppen uppges vara preliminära.

Bland åtgärderna återfinns höjd skatt på alkohol, tobak och fordonsskatt, något som finansministern har flaggat för tidigare.

Vidare ingår sänkt och senare slopat avdrag för privat pensionssparande, högre andel lån och mindre bidrag i studiemedelssystemet, en minskad ökning av anslagen till myndigheters verksamhet samt avskaffande av gruppregistrering till moms.

Avdraget för privat pensionssparande förslås sänkas från 1.000 kronor per månad till 200 kronor per månad år 2015. Därefter föreslås avdraget slopas helt från 2016.

“Det här är ju ett avdrag som har en lite besvärlig fördelningsprofil. Det är en rest från högskattesamhället”, säger Anders Borg vid en presskonferens.

Givet det demografiska läget är det märkligt att ha ett avdrag som uppmuntrar till att lämna arbetslivet, resonerar han.

Det är dock fortfarande lämpligt och möjligt att spara till pensionen, exempelvis i ett investeringssparkonto, framhåller finansministern.

Tjänstepensionerna omfattas inte av förslaget om sämre avdrag.

När ekonomin normaliseras och effekten av lågkonjunkturen avtar går finanspolitiken in i en ny fas där offentliga sektorns sparande ska komma tillbaka till balans och överskott, enligt regeringen.

“Nu är det viktigt att stärka skyddsvallarna och åter bygga upp överskott i offentliga finanser. En liten öppen ekonomi med stor finanssektor bör värna starka offentliga finanser för att klara jobben och välfärden när det stormar i vår omvärld”, säger Anders Borg.

Finansdepartementet bedömer att det finansiella sparandet kommer att uppgå till över 1 procent av BNP år 2018.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.