Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Regeringen föreslår kostnadstak för snabblån

2017-11-24 12:31
Foto: Jessica Gow / TT

Regeringen föreslår flera åtgärder för att åstadkomma en mer ansvarsfull marknad för snabblån och andra högkostnadskrediter.

Bland annat föreslås att det ska införas räntetak och kostnadstak samt att konsumenter ska uppmärksammas på riskerna när de överväger att ta sådana lån.

Det framgår av ett pressmeddelande från Justitiedepartementet.

Regeringen föreslår flera ändringar i konsumentkreditlagen som ska leda till rimligare villkor för snabblån och andra högkostnadskrediter, samt till att färre människor riskerar att hamna i överskuldsättning på grund av dessa lån.

En högkostnadskredit ska inte få ha en kreditränta eller dröjsmålsränta som är mer än 40 procentenheter högre än den vid varje tid gällande referensräntan.

En konsument som är i dröjsmål med betalning av en högkostnadskredit ska inte heller vara skyldig att betala någon annan form av ersättning till kreditgivaren än dröjsmålsränta med anledning av dröjsmålet.

"Snabblån och andra dyra lån erbjuds ofta en grupp konsumenter som löper större risk än andra att få svårt att betala tillbaka pengarna. Det handlar om högriskkonsumenter som har mindre marginaler i sin ekonomi eller som tidigare har haft problem att betala i rätt tid. Dessa konsumenter har inte några andra möjligheter till kredit och får därför finna sig i att lånen kostar väsentligt mer än sådana som erbjuds av till exempel banker. För den enskilde och hans eller hennes familj kan dessa lån leda till stora personliga och ekonomiska konsekvenser, särskilt om lånen inte betalas tillbaka i tid", resonerar regeringen.

I lagrådsremissen föreslår regeringen även en särskild bestämmelse om att all marknadsföring av konsumentkrediter ska vara måttfull.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom