Regeringen: Har verktyg att ta till om virusläget förvärras

Regeringen kommer "inom kort" att lägga fram ett förslag till nytt system för korttidsarbete och skulle de ekonomiska effekterna av coronaviruset bli mer dramatiska har regeringen fler verktyg att ta till. Än så länge är dock påverkan "begränsad". Det sade näringsminister Ibrahim Baylan vid en pressträff på fredagen efter ett möte med företag och organisationer om coronavirusets påverkan på näringslivet i Sverige.

”Om det skulle få långvariga effekter har regeringen naturligtvis fler verktyg att ta till. Vi är inte i ett sådant läge nu, vi fortsätter att följa händelseutvecklingen”, sade han.

Han sade att coronavirusets påverkan på verksamheter och ekonomi i Sverige än så länge är ”begränsad”, men att det självfallet kommer att få större påverkan om osäkerheten består, både på storföretag och kanske än mer på mindre och mellanstora företag som ofta fungerar som underleverantörer.

Ibrahim Baylan sade att regeringen arbetar med det nya förbättrade systemet för korttidsarbete och kommer att lägga fram ett förslag ”inom kort”.

”Tanken med det är att ha möjligheter att kompetensutveckla personal och att inte få samma effekter på sysselsättningen som sågs under finanskrisen”, sade han.

Frånsett detta är regeringen också beredd att vidta andra åtgärder om läget skulle bli mer dramatiskt. Vad det i så fall skulle kunna handla om ville han inte säga.

”Jag har ingen anledning att i dag spekulera i detta, vi är inte i ett sådant läge. Påverkan på svensk ekonomi är än så länge begränsad”, sade Ibrahim Baylan.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg sade att det finns vissa ljusglimtar vad det gäller läget i Kina.

”Kina är något mer stabilt. Vi har fått indikationer på att en del av produktion återupptagits, och det fick vi också bekräftat i dag. Europa är något mer osäkert”, sade hon med hänvisning till utvecklingen i Italien.

Hon påpekade att påverkan på Sverige är mycket större om det blir problem i EU än i Kina, där EU står för en mycket större andel av den svenska utrikeshandeln.

”När det kryper närmare oss påverkar det vår industri i Sverige i större utsträckning”, sade Anna Hallberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.