Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Regeringen: Läget akut i 50 svenska kommuner

2017-02-08 16:33
Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör och Stefan Löfven (S), Sveriges statsminister. Foto: All over press

Regeringen bedömer att 50 kommuner är i en akut situation när det gäller att klara av sina välfärdsåtaganden. Statsminister Stefan Löfven (S) har dock få konkreta löften med sig till dem på sin Sverigeturné.

Under sin resa genom Jämtlands län fick Löfven köra skoter upp till samevistet vid Storhogna högfjällshotell. På fjälltoppen höll statsministern en pressträff där han lyfte fram skoteråkning och vandringsleder som en viktig del i att utveckla turistnäringen ytterligare.

Löfven hade dock inga konkreta löften om satsningar på glesbygden med sig. Ett pressmeddelande som antytt att en nyhet skulle presenteras visade sig ha varit felformulerat.

Akut läge

Enligt civilministern Ardalan Shekarabi (s) finns det i dag omkring 50 kommuner, framförallt i norra Sverige, men också i till exempel Dalarna och Värmland som har svårt att klara sina åtaganden när det gäller skola, omsorg och socialtjänst. Många brottas både med en krympande och åldrande befolkning.

Landsbygdskommittén presenterade nyligen en lång rad förslag för att stödja sådana orter. Bland förslagen finns sänkt arbetsgivaravgifter och avskrivning av studiemedel för glesbygdsområden. Löfven tycker att kommittén har många bra uppslag, men vill ännu inte ta ställning för något enskilt förslag. Han hänvisar till att förslagen först måste remissbehandlas.

Fler statliga jobb

Många kommuner vill se fler statliga jobb och utlokalisering av statliga myndigheter från Stockholm. Regeringen tog förra året beslut om att placera e-hälsomyndigheten i Kalmar och att flytta fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad.

– Vi tittar på fler sådana möjligheter, men exakt hur många jobb det kan bli, det kan jag inte lova nu, säger Löfven.

Landsbygdskommittén har rekommenderat 10|000 fler statliga jobb utanför Stockholm.

– De statliga myndigheterna ska finnas runt om i hela vårt land, det är Sveriges myndigheter, inte Stockholms myndigheter, säger Löfven.

Förstår oron

I Jämtlands län finns ett missnöje med att den polisiära närvaron är för liten. Löfven pekar på att fler poliser håller på att anställas. Han tror också på ett gränsöverskridande samarbete med norsk polis.

– Människor ska känna sig trygga i landet oavsett var man bor, säger han.

I Västernorrlands län pågår en folklig proteströrelse mot att BB i Sollefteå lagts ned.

– Jag förstår den oron. Jag är uppväxt 2,5 mil från Sollefteå, säger Löfven.

Han påpekar dock att landstinget i Västernorrland är skyldig att göra något åt det ekonomiska underskottet.

– Vi (regeringen) för till resurser till kommuner och landsting. Det är inte hela lösningen, men en del av den, säger Löfven.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom