Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Regeringen lägger fram jobbförslag

2014-10-22 11:40
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Roger Vikström / TT

Det är ett paradigmskifte, säger Stefan Löfven när han presenterar första steget i regeringens stora jobbsatsning. Paketet som kännetecknas av utbildning, innovation och investeringar ska, enligt statsministern, ge EU:s lägsta arbetslöshet.

Enligt regeringens pressmeddelande innebär paketet satsningar på 7,7 miljarder 2015 och 12 miljarder 2016. Bland det nya, som statsministern beskriver det, är en exportsatsning på 80 miljoner per år.

Paketet i stort är indelat i tre delar, en handlar om investeringar i infrastruktur och bostäder, en om mer aktiv näringspolitik som ska ge ökad efterfrågan på arbetskraft samt satsningar på aktiv arbetsmarknadspolitik och utbildning.

– Vi behöver ett nytt kunskapslyft, helt enkelt, säger Stefan Löfven.

I utbildningsförslagen ingår också utbildningskontrakt för unga och traineejobben. För traineejobben föreslås närmare en halv miljard kronor 2015 och för 2016 1,24 miljarder.

– Planen är att drygt 3 200 traineejobb finns i välfärden nästa år, säger vice statsminister och klimat-och miljöministern Åsa Romson (MP).

Att målet för traineejobben är betydligt lägre än de 32 000 platser som utlovats på sikt kommenterar statsministern med att man måste börja någonstans och att antalet ska upp så fort som möjligt.

– Det är en infasning för alla åtgärderna, som extratjänsterna också. Vi kan inte komma upp i 100 procent direkt, säger han.

TT: Kommer ni att klara att uppfylla 90-dagarsgarantin för unga under mandatperioden?

– Ja, vi har sagt under mandatperioden och det är absolut det som gäller.

Stefan Löfven bekräftar även löftet att avveckla fas 3 under mandatperioden och Åsa Romson säger att det snabbt måste fram alternativ.

Utöver uppskattningar om antal traineejobb och extratjänster anges inga exakta siffror för hur många jobb de olika förslagen kan ge.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom