Regeringen vill slopa bidrag till utvisade asylsökanden

2016-03-04 10:26 Affärsvärlden TT
Foto: Daniel Leal-Olivas/All over press

Asylsökande som ska utvisas ska inte få bidrag och inte heller få bo på asylboenden, föreslår regeringen. Lagändringen ska få fler att återvända _ men enligt Migrationsverket kan den leda till att fler går under jorden.

Enligt dagens regler upphör rätten till bidrag först när personen lämnar landet. Men enligt regeringens lagförslag, som nu skickas till Lagrådet, ska den som nekats att bli kvar i landet bli av med ersättningen i samband med utvisningsbeslutet.

Migrationsverket räknar med att 1|200 platser på flyktingförläggningar frigörs i och med ändringen _ men fruktar också att beslutet kan leda till att fler flyktingar bara försvinner.

Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, som stod utanför överenskommelsen, kallar förslaget ett "signalpolitiskt hafsverk".

– Vi är helt överens om att människor som fått nej ska lämna, men kastar man ut dem kommer de förlora kontakten med myndigheten som försöker få dem att återvända. Om folk bor kvar på boendet är det inte som att de gömmer sig direkt, säger Christina Höj Larsen.

V menar att kostnaderna kan landa på kommunerna i stället.

– Vi ser en risk för ökat kaos och hemlöshet, säger Christina Höj Larsen.

Den föreslagna ändringen är en del av flyktingöverenskommelsen, som regeringen nådde tillsammans med de borgerliga partierna i oktober. Moderaterna har varit drivande i frågan.

Johan Forsell, migrationspolitisk talesperson för M, tror inte att ändringen kommer att leda till att fler gömmer sig efter ett utvisningsbeslut.

– Problemet i dag är att det finns incitament för att välja att stanna kvar olovligt. Här måste politiken vara väldigt tydlig. De som flyr och behöver skydd ska få det, men har man inte asylskäl ska man inte det. Det måste vara skillnad på ja och nej, säger Johan Forsell.

Barnfamiljer berörs inte av de nya reglerna, som regeringen vill ska börja gälla i juni.

Affärsvärlden TT

Premiumnyheter

Aktuellt inom