Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Regeringens bankskattsförslag sågas

2016-03-30 12:31
Magdalena Andersson, finansminister. Foto: Henrik Montgomery/TT

Banker och andra företag inom finanssektorn ska få betala mer i skatt enligt ett nytt förslag från regeringen och V. Tummen ner, är reaktionen både från oppositions- och bankhåll.

Enligt förslaget ska avdragsrätten för räntor på efterställda lån slopas. Detta skulle innebära ökade skatteintäkter på 1,4 miljarder kronor årligen, vilket ska gå till välfärden.

– Bankerna har fått oproportionerligt stora skattesänkningar. Det gör att det kan vara motiverat att höja skatten. Samtidigt som det ju också bidrar till att finansiera vår gemensamma välfärd med bra skola, dagis och jobbsatsningar, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

På frågan om risken att det blir kunderna som får stå för detta säger hon:

– Man ska veta att bara de fyra storbankerna gjorde vinster på uppemot hundra miljarder förra året. Det finns ju uppenbart marginaler. Samtidigt är det alltid viktigt att vara en aktiv bankkund, så att vi får en fungerande konkurrens på bankmarknaden.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson sågar regeringens förslag.

– Vi tycker det är problematiskt att den än en gång landar i ensidig skattehöjning på företagsamhet. Ska man diskutera beskattning av finansiella tjänster ska man göra de i ett sammanhang där man i så fall sänker andra bolagsbeskattningar. Annars tycker vi att det bara blir höjda kostnader sammantaget för företagsamhet i Sverige.

Även Bankföreningen är kritisk. Att bankerna gör övervinster stämmer inte och de är bland de företag som betalar mest skatt i Sverige, enligt vd Hans Lindberg. Han tycker det är "märkligt" att regeringen lägger ett separat förslag, samtidigt som den framtida beskattningen av bankerna utreds.

"Vi riskerar att få ett svårbegripligt lapptäcke av skatteregler som heller inte är genomtänkt i förhållande till kapitaltäckningsregler och krishanteringen av banker", säger han i ett pressmeddelande.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom