Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rehn: Risker i Lettlands finanssektor

2013-06-05 13:17
Foto: Scanpix

Risker finns i Lettlands finanssektor, men åtgärder har satts in av lettiska myndigheter och landet kommer snart att stå under Europeiska centralbankens banktillsyn inom bankunionen, sade ekonomikommissionär Olli Rehn.

Detta vid en presskonferens på onsdagen när han presenterade kommissionens rekommendation att Lettland ska gå med i EMU från 2014.

Han medgav att de utländska insättningarna, främst ryska företag, i lettiska banker utgör en risk, men inte alls i nivå med Cypern. Lettlands banksektor utgör 147 procent av landets BNP medan Cyperns uppgick till över 800 procent.

Inträdet i euron kommer också att innebära att Lettland går med i bankunionen, vilket ger ECB huvudansvaret för banktillsynen.

ECB:s mer kritiska omdöme på onsdagen om Lettlands ekonomiska situation jämfört med kommissionens rapport förklarade Olli Rehn med att ECB även tidigare i bedömningar av Estland och Slovakien har varit hårdare.

"Kommissionens rapport måste sluta i ett ja eller nej till ansökan. Det behöver inte ECB. Sammantaget är rapporterna förenliga. Båda institutionerna betonar uthållighet. Det är en av lärdomarna vi har dragit från krisen i euroområdet", sade kommissionären.

"Den allmänna regeln för små länder - ja alla länder utom Tyskland - är att men kan dra nytta av ett euromedlemskap om man håller sig konkurrenskraftig. Om inte får man svårigheter", sade han.

Lettlands krispolitik är en kraftig signal att ekonomiska reformer betalar sig. Men man måste hålla uppe reformtakten även inne i euron, sade Olli Rehn.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom