Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Reinfeldt: Provocerande när <br></br>SEB ger chefer stora lönelyft

2009-03-12 16:00

Statsminister Fredrik Reinfeldt anser att det är provocerande att SEB ger sina höga chefer stora lönelyft samtidigt som Sverige befinner sig i en mycket svår situation med en ekonomisk nedgång och växande arbetslöshet.

- I stunder som dessa är det allvarligt och lite stötande att vissa anser sig kunna unna sig mycket stora inkomstökningar som för andra framstår som rena fantasisummor. Det gäller oss alla att idka sammanhållning i denna svåra stund, sade han.

På en fråga om SEB nu diskvalificerat sig från regeringens stödprogram sade han att det är Riksgäldens sak att administrera om en finansiell institution vill ha stöd.

Regeringen är inte beredd att ändra reglerna för bankstöden, enligt statsministern.

Beträffande det nya varslet på Saab Automobile på torsdagen sade Fredrik Reinfeldt att det är "ett tungt besked för väldigt många", och att regeringen fortsatt avvaktar en ny ägare.

- Utan en ny ägare med stora resurser att bära utvecklingskostnader och täcka förluster kommer det vara fortsatt svårt för Saab, sade han och betonade att regeringen har mycket stöd för att hjälpa till med omställning.

Han noterade att Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin kritiserat regeringen, trots att hon själv inte har något annat förslag än att hänvisa till fordonsstödsprogram som regeringen tagit fram där det finns möjlighet till att garantera en del av lånen i Europeiska investeringsbanken. Det kräver finansiering till hälften av en ägare, men det vill inte General Motors.

- Vi tar inte välfärdens pengar från lärare och sjuksyrror för att driva bilföretag, det är inte statens kärna. Tycker Mona Sahlin det får hon förklara det för väljarna, sade Fredrik Reinfeldt.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom