Reinfeldt: Riksbankens uppdrag behöver inte ses över

Riksbankens uppdrag behöver inte ses över från politiskt håll, anser statsminister Fredrik Reinfeldt.

”Nej, det anser inte vi”, säger han till SIX News under Almedalsveckan.

Moderatledaren framhåller att det är viktigt för tryggheten kring prisstabilitetsmålet att det upprätthålls av en oberoende riksbank.

På senare tid har Riksbanken vägt in hushållens växande skulder i sin bedömning och därför fört en något mindre expansiv penningpolitik, något som har vållat debatt. Socialdemokraterna har uppgett att de vill ha en översyn av Riksbankens uppdrag. Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson har noterat att den rådande ordningen har snart 20 år på nacken.

”Där vill vi starta en översyn om att se över Riksbankens uppdrag. I en sådan översyn, som ju behöver vara parlamentarisk så att alla partier bjuds in, kommer vi att driva att Riksbanken ska ha ett mer uttalat sysselsättningsmål än vad de har i dag. Redan i dag står det ju att de ska ta hänsyn till ekonomins utveckling och till sysselsättningen, men vi vill stärka kraven på att titta även på sysselsättningen”, sade Magdalena Andersson nyligen till SIX News.

Hur ser du på förutsättningarna att få med dig de borgerliga partierna på en sådan översyn?

”Jag tror att det finns alltid större möjligheter för konstruktiva samtal nära efter ett val än nära före ett val”, svarade hon.

Riksbanken sänkte på torsdagen reporäntan överraskande mycket och justerade samtidigt ned reporäntebanan kraftigt. Storbritanniens centralbankschef har nyligen reviderat ned sin syn på vad som är en normal långsiktig brittisk styrränta till 2,50 procent.

Hur låg är den genomsnittliga normala reporäntan i Sverige?

”Den typen av frågor svarar inte jag på utan vi låter räntesättningen skötas och uttolkas av Riksbanken”, säger Fredrik Reinfeldt.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets