Reinfeldt talade om offentliga finanser och jobb

Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt talade om offentliga finanser, jobb, bostadspolitik, skola och en splittrad opposition när han på torsdagen stod på scenen under Almedalsveckan.

”2014 är det val. Håll i er nu: Moderaterna tycker att det ska vara ordning i ekonomin”, sade Reinfeldt och upprepade därmed sitt mantra.

”Vi tänker satsa på jobben. Vi tänker se till att fem miljoner människor har ett jobb år 2020. Det är 350.000 fler jobb än i dag”, sade Reinfeldt. En kvarts miljon människor har fått jobb sedan regeringsskiftet 2006 och det är bara början, enligt Reinfeldt som framhöll att den ekonomiska utvecklingen har varit bättre i Sverige än i flera andra europeiska länder.

Enligt Reinfeldt har regeringen använt Sveriges starka offentliga finanser för att stötta den svenska ekonomin under lågkonjunkturen. Sverige har kunnat minska sin statsskuld och har bland Europas bästa offentliga finanser, betonade han. Samtidigt medgav han att Sverige för närvarande har budgetunderskott, om än inte stora. Sverige måste bygga reserver inför när nästa lågkonjunktur och kris kommer, upprepade han och varnade för ett läge där man annars kan riskera att behöva tvärbromsa.

Avseende arbetsmarknaden noterade Reinfeldt att de grupper som söker jobb numera oftare står en bit ifrån, och han sade att han avser lägga förslag kring dessa grupper.

Vidare vill statsministern ge i uppdrag åt särskilda förhandlare att titta på hur man kan få fram bostäder och kollektivtrafik villkorat av varandra. Reinfeldt vill även göra det enklare att få loss mark till bostadsbyggande och han lyfte fram vägtrafiksatsningarna Förbifart Stockholm och en östlig förbindelse i Stockholm.

Reinfeldt talade även en hel del om motståndarsidan.

”Mot oss står partier som ligger till vänster. De är inte överens om så mycket, men de är överens om att de är emot arbetslinjen. De tänker föreslå saker som är dåligt för jobben”, sade Reinfeldt och räknade upp en lista på förslag från oppositionspartier.

Han tog även upp bollen från Miljöpartiet som tidigare i veckan anklagade honom för att inte ta klimatfrågan på allvar. Reinfeldt uppgav att det globala svaret saknas i klimatfrågan och att det är det stora problemet. Kina och andra snabbväxande ekonomier har ökat sina utsläpp kraftigt, samtidigt som vissa utvecklade länder överger sina klimatmål, sade Reinfeldt.

Statsministern tog även upp våldsamheterna i Ukraina och Syrien. Han sade sig vilja stärka resurserna till försvaret så att incidentberedskapen fungerar, att det blir mer flygtimmar och förbättrade marina sjöstridskrafter.

På fredag är det Vänsterpartiets dag under Almedalsveckan.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.