Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Reinfeldt till attack mot företagarna

2011-06-16 07:40

Fredrik Reinfeldt ryter tillbaka mot Urban Bäckström och Svenskt näringsliv. Statsministerns menar att företagen måste sluta skylla på arbetskraftsbrist och att de måste "tänka bredare".

Svenska företag har svårt att hitta arbetskraft. Uppemot 25 procent av företagen uppger att de har svårt att hitta personal. Samtidigt är närmare 400 000 arbetslösa.

Allt fler företrädare i näringslivet pratar om att arbetskraftsbrist hotar Sverige. Fredrik Reinfeldt menar att det handlar om attityden hos arbetsgivarna och att man inte alltid kan kräva de mest högproduktiva.

- Det finns ibland en tendens att arbetsgivare bara letar efter den lilla klicken människor i precis rätt ålder med det absolut mest högproduktiva bidraget på arbetsmarknaden, säger Fredrik Reinfeldt till DI.

Regeringen har genomfört en ”palett av åtgärder” för att förenkla och göra det billigare att anställa långtidsarbetslösa.

Fredrik Reinfeldt har nu sänkt kostnaderna och gjort sitt. Nu är det upp till näringslivet att göra sitt enligt statsministern, skriver DI.

- Nu har vi gjort det. Då är det upp till bevis för arbetsgivarna. Nu får de en mycket lägre kostnad men då måste de också vara beredda att ta in dem som inte har perfekta förutsättningar, säger statsministern till DI.

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom