Rejäl nedgång väntas på USA-börserna

USA-börserna såg ut att börja veckans handel med klart lägre index, sedan president Donald Trump skakat om världens marknader med Twittermeddelanden om att USA ska höja tullarna på kinesiska varor för 200 miljarder dollar på fredag.

Han hotade även med att införa 25-procentiga tullar på varor för ytterligare 325 miljarder dollar ”inom kort”.

”Skruven vrids åt ännu ett varv i presidentens tuffa taktik för de kinesiska handelssamtalen, och hans tweets ser ut att kunna ge en skarp korrektion på aktiemarknaden /…/ I veckor har marknaderna vaggas till ro inför USA:s handelskrig med Kina, i tron att en överenskommelse stod inför dörren. Inte nu längre”, skrev MUFG Union Banks chefsekonom Chris Rupkey i ett marknadsbrev enligt CNBC.

Omkring en halvtimme före öppning var Dow Jones industriindex ned 1,8 procent medan terminen för S&P 500 backade 1,6 procent. Nasdaq 100-terminen tappade 1,9 procent.

Apple och Caterpillar fanns bland de bolag som handlades ned i förhandeln på farhågor om ett stundande handelskrig mellan världens två största ekonomier. Båda aktierna var ned cirka 3 procent.

CNBC listade med anledning av handelsnyheten en rad amerikanska bolag som har stor Kinaexponering – bland annat har Qualcomm 65 procent av intäkterna från Kina, Broadcom 54 procent och AMD 33 procent. Dessa aktier var ned 3-4 procent inför öppning.

Bland övriga aktier som rörde sig märkbart före öppningen fanns livsmedelsjätten Kraft Heinz, som uppgett att det ska göra om sin redovisning för åren 2016 och 2017, samt de tre första kvartalen av 2018, på grund av felaktigheter orsakade av bolagets anställda. Aktien var drygt 1 procent lägre före öppning.

Boeing handlades ned nära 3 procent sedan det framkommit att bolaget i över ett år underlåtit att informera amerikanska myndigheter om viktig fakta gällande den olycksdrabbade modellen 737 Max. Ett larm, som varnar piloten för felmatchning av flygdata, gjorde av Boeing oavsiktligt valfritt på 737 Max, i stället för standard som på tidigare 737-modeller.

Occidental Petroleum har höjt kontantdelen av sitt bud på Anadarko, som totalt är värt 38 miljarder dollar, i ett försök att övertyga Anadarko att överge överenskommelsen om att låta sig köpas av Chevron. I förhandeln steg Anadarko nära 3 procent, medan Occidental backade 2 procent och Chevron var upp några tiondels procent.

Teslas begäran om ett undantag från tullar har avvisats av amerikanska myndigheter. Bolaget hade sökt att få den Kinatillverkade teknik som kontrollerar Model 3 undantagen. Aktien var ned ett par procent.

Klockan 17.00 väntas JP Morgans globala tjänste-PMI för april publiceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco