Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rejäl riktkurssänkning för Tesla

2018-05-15 13:38
Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT

Morgan Stanley sänker sin riktkurs på Tesla med nästan 30 procent, eller från 376 till 291 dollar.

Banken har sänkt sina prognoser för elbilstillverkarens marginaler och har samtidigt höjt sitt estimat för hur mycket pengar Tesla eventuellt kommer att försöka få in via en nyemission.

Det framgår av ett analysreferat från Bloomberg News.

Morgan Stanley, som står fast vid sin rekommendation jämvikt för aktien, menar att Tesla-aktien nu handlas nära rimliga nivåer ("fair value").

Banken menar att Teslas rapport för det första kvartalet, som släpptes den 2 maj, i stort sett var som väntat, men med hänvisning till de kvarvarande produktionsproblemen för Model 3 har Morgan Stanley sänkt sin långsiktiga bruttomarginalprognos - från 34 till 27 procent. Även bedömningen för rörelsemarginalen har justerats ned kraftigt.

Banken tror nu även att Tesla via en nyemission kommer att försöka ta in 3 miljarder dollar i det tredje kvartalet, en uppjustering från tidigare gissning om 2,5 miljarder dollar. Halva kapitaltillskottet kommer enligt bankens beräkningar att gå till skuldreducering.

Det var just frågor om ett eventuellt framtida kapitalbehov som fick Teslas vd Elon Musk att i samband med förra rapportkonferensen reagera kraftigt och han kallade dylika frågor för "korkade" och "tråkiga".

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom