Rejält nedställ i USA-terminerna efter Trumps varning

Terminerna för de ledande USA-börserna visade på rejäla nedställ under inledningen på onsdagens handel, den första handelsdagen på andra kvartalet.

USA:s president Donald Trump varnade sent på tisdagen för att de kommande veckorna blir tuffa, efter att Vita Huset prognostiserat att upp till 240.000 amerikaner kan dö i covid-19-pandemin.

De dystra virusuttalandena överskuggade en mindre negativ ADP-rapport än väntat, som kom före börsöppningen. Enligt den inofficiella sysselsättningsstatistiken sjönk antalet sysselsatta i USA mindre än väntat under mars. Nu riktas fokus mot fredagens officiella jobbrapport.

Vid 15-tiden hade terminen för Dow Jones industriindex sjunkit 3,5 procent. S&P 500-terminen var samtidigt ned 3,4 procent, medan Nasdaq-terminen hade sjunkit 2,8 procent.

Första kvartalets sista handelsdag på USA-börserna avslutades i moll. Vid stängning på tisdagen hade Dow Jones backat 1,8 procent. S&P 500-indexet sjönk 1,6 procent samtidigt som Nasdaqs kompositindex tappade 1,0 procent.

Även i Europa noterades tydliga nedgångar, med DAX i Frankfurt och Parisbörsens CAC40 på minus 4 procent.

En nedgång i oljepriset, där WTI sjönk 1,7 procent till drygt 24 dollar fatet, bidrog också till det negativa sentimentet på marknaden.

Bland enskilda bolag gick Xerox ned 5,1 procent och HP backade 3,8 procent. Xerox meddelade sent på tisdagen att det drar tillbaka sitt fientliga bud värt över 30 miljarder dollar, på den större rivalen HP. Coronavirusutbrottet har gjort att Xerox ryggar för att ta på sig så stora skulder som förvärvet skulle kräva.

Oljebolagen var också under press. Chevron backade 3,2 procent och Exxon Mobil var 2 procent lägre.

Det problemtyngda kryssningsrederiet Carnival kommer att försöka genomföra ett ambitiöst 6 miljarder dollar stor kapitalanskaffning i ett försök att klara sig igenom efterfrågekollapsen som virusutbrottet medfört. Carnival handlades ned 4,4 procent i förhandeln.

Enligt ADP-statistiken minskade antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA med 27.000 personer i mars. Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade marknadsaktörer att sysselsättningen skulle ha minskat med 150.000 personer.

Konsensusprognosen inför den officiella jobbrapporten, som väntas på fredag, pekar nu mot att antalet sysselsatta totalt ska ha minskat med 100.000 i mars jämfört med månaden före, med en nedgång med 163.000 i privat sektor.

Vidare på makrofronten väntas statistik i form av ISM industri-PMI för mars klockan 16.00. En halvtimme senare kommer veckostatistik över oljelagren från energimyndigheten DOE.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets