Rekommendationshöjningar lyfter verkstadsaktier

Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel med en måttlig nedgång, sedan onsdagens amerikanska börsuppgång inte följts upp i asiatisk torsdagshandel.
Rekommendationshöjningar lyfter verkstadsaktier - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Bäst bland storbolagen klarade sig Sandvik och SKF, med stöd av höjda analytikerrekommendationer. Storbankerna fanns bland förlorarna.

Strax före klockan 10 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,2 procent till 1.735. Aktier för 1,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike var motsvarande index då ned 0,3-0,4 procent.

Det globala börshumöret vände söderut sedan USA:s president Donald Trump till synes något motvilligt undertecknat ett lagförslag till stöd för demokratiutvecklingen i Hongkong. Kinesiska ledare reagerade starkt, men några tecken på att handelsdiskussionerna avbryts har inte dykt upp.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 toppades av Sandvik och SKF, som steg 1,6 respektive 0,7 procent. Exane BNP Paribas har höjt sina betyg för aktierna till outperfrom med högre riktkurser. Mäklarfirman sänker dock Epiroc som tappade 1 procent, till underperform.

Exane BNP Paribas höjer två svenska verkstadsbolagExane BNP Paribas höjer sina rekommendationer för de svenska verkstadsbolagen SKF och Sandvik, men sänker rekommendationen för Epiroc. 

I övrigt var det mest röda siffror för storbolagen. Svagast för dagen var SSAB, som tappade 1,6 procent, och Getinge, ned 1,2 procent.

Banksektorn tyngde också index, med Handelsbanken som svagaste kort efter en nedgång på 1 procent. Gårdagens kursvinnare SEB backade 0,7 procent.

Finansinspektionen förslår en höjning av riskvikterna för företagsexponeringar med säkerhet i kommersiella fastigheter. Vidare säger finansmarknadsminister Per Bolund till Dagens industri att IMF ska leda en penningtvättsgranskning avseende Norden, Baltikum och Sverige.

Gränges retirerade 1,1 procent sedan bolaget flaggat för förvärv av Konin, en polsk tillverkare av valsad aluminium, för 2,3 miljarder kronor på skuldfri bas. En företrädesemission om 2 miljarder kronor kommer att genomföras.

Gränges miljardköper polskt bolagGränges förvärvar Aluminium Konin, en polsk tillverkare av valsad aluminium för 2,3 miljarder kronor på skuldfri basis. 

Strålterapibolaget Elekta redovisar ett ebita-resultat på 539 miljoner kronor för det andra kvartalet i sitt brutna räkenskapsår, helt i nivå med det preliminära resultat som tidigare aviserats. Aktien var i stort sett oförändrad.

Sämre gick det för Sensys Gatso, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik, var aktie föll drygt 9 procent efter att bolaget vänt till förlust i det tredje kvartalet. ”Engångskostnader” i USA och Tyskland, hävdar bolaget.

Informationstjänsteföretaget Karnov rapporterade en nettoomsättning på 190 miljoner kronor (176) för det tredje kvartalet. Den organiska tillväxten var 6 procent. Aktien belönades med en uppgång på 2,5 procent.

Karnov ökar omsättningenInformationstjänsteföretaget Karnov hade en nettoomsättning på 190 miljoner kronor (176) under det tredje kvartalet 2019. 

Lime tappade 4 procent till 137 kronor sedan den störste ägaren Monterro på onsdagskvällen sålt 1,2 miljoner aktier i bolaget till kursen 136 kronor, en rabatt med knappt 5 procent jämfört med stängningskursen.

Affärsvärlden rekommenderar i sitt senaste nummer köp av Gunnebo, som steg nästan 4 procent. Även Ework fick ett positivt omdöme och adderade 5 procent.

De amerikanska börserna håller stängt på torsdagen för Thanksgiving-firande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.