Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rekordår för noteringar

2014-12-23 10:37
Lifcos styrelseordförande Carl Bennet och vd Fredrik Karlsson. Foto: Fredrik Persson / TT

2014 blir ett rekordår för noteringar på Stockholmsbörsen. Ruschen till börsen beror främst på stabila och stigande aktiemarknader. Och noteringsfesten väntas fortsätta nästa år.

Antalet noteringar under 2014 slår rekord med råge. Minst 58 nya bolag har gått till Nasdaq Stockholm och den mindre listan First North under året. Det slår rekordet från 2000 då 38 nya bolag noterades.

– Makroklimatet bidrar. Men samtidigt har vi fört en dialog med marknaden och det tror vi har bidragit till det här. Vi ser även en relativt låg volatilitet, det är inte så stora svängningar på börsen, och ränteläget medför att aktiemarknaden blir mer attraktiv, säger Christina Malmberg Hägerstrand, pressansvarig på Nasdaq Stockholm.

Högre avkastning

Och de investerare som hängt på introduktionerna har ofta fått en högre avkastning än på börsen som helhet. Företagsgruppen Lifco, fastighetsbolaget Hemfosa och kycklingproducenten Scandi Standard är några som bidragit till en genomsnittlig avkastning på 18 procent för nykomlingarna. Det kan jämföras med en uppgång på drygt 8 procent för OMXS-index.

För årets mest uppmärksammade nykomling, kabelbolaget Comhem, har det inte gått fullt lika bra. Sedan debuten i mitten av juni har aktien stigit med drygt 3 procent. Den största floppen är medicinteknikföretaget Bactiguard som sedan börspremiären i början av sommaren har tappat mer än halva börsvärdet.

Bäst utveckling på Nasdaq Stockholm har Recipharm, tillverkare av läkemedelsprodukter, haft. Aktien har stigit med 68 procent sedan introduktionen.

Floppar på First North

För sparare som hoppat på nyintroduktioner på First North har det inte alltid varit lika roligt. Sju av tio noteringar på First North har minskat i värde. På First North finns också årets kursraketer. Till exempel Heliospectra, som tillverkar belysningssystem för växthus, har rusat 126 procent.

Noteringsfestens fortsätter också in i det sista. På sluttampen noterades Lundin Gold. Och därefter står bland andra Dustin, Scandic Hotels och Tobii Technology i kö för att komma in på börsen.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom