Rekordförlust för Tesco

Brittiska livsmedelsjätten Tesco slår nu ett rekord, men inte i positiv bemärkelse.

Bolaget gör en förlust på 6,4 miljarder pund före skatt för det senaste räkenskapsåret som avslutades den sista februari. Det är den största förlusten i bolagets historia och en av de värsta som någonsin presenterats av ett företag i Storbritannien.

Den omfattande förlusten beror på engångsposter på 7 miljarder pund, varav merparten beror på nedskrivningar av tillgångar, rapporterar bland annat BBC.

Förra året levererade Tesco en vinst på 2,26 miljarder pund före skatt. Sedan dess har det varit turbulent i bolaget som utreds av Serious Fraud Office, motsvarigheten till Ekobrottsmyndigheten, efter att ha överdrivit vinstprognosen i augusti 2014 med 263 miljoner pund.

Tescos förlust är den största som skett i den brittiska detaljhandelssektorn. Däremot har både mobiloperatören Vodafone och bankjätten RBS levererat ännu sämre resultat vid tidigare tillfällen. Vodafone rapporterade en förlust på 14,9 miljarder pund 2006 medan RBS åkte på en smäll med hela 24 miljarder pund 2009, ett rekord för ett brittiskt företag.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.