Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rekordstark svensk industri överraskar ekonomerna

2017-09-27 10:36
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den svenska tillverkningsindustrin går rekordstarkt, visar Konjunkturinstitutets nya mätning. Siffrorna är högre än vad ekonomerna räknat med.

Den svenska ekonomin stärks ytterligare. Främst är det tillverkningsindustrin som går allt starkare, visar Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator, som steg från 110,5 i augusti till 113,8 i september.

Det är sjätte månaden i rad som indikatorn, som mäter styrkan i den svenska ekonomin, visar på en betydligt starkare tillväxt än normalt, skriver KI i ett pressmeddelande.

I tillverkningsindustrin nådde mätningen en ny rekordnivå.

"Synen på läget är ljus på bred front och en majoritet av industrins delbranscher rapporterar om ett starkt eller mycket starkt läge", skriver KI.

Både Swedbanks och Nordeas ekonomer slås av styrkan som var högre än vad de räknat med.

Men det finns sektorer som går lite svagare jämfört med augusti, både bygg, detaljhandeln och de privata tjänstenäringarna backar något, men konjunkturläget bedöms ändå som fortsatt bra, speciellt i byggsektorn där fler företag än tidigare rapporterar om ett ökat byggande de senaste månaderna.

Hushållen är hyfsat optimistiska om ekonomin. Och jämfört med augusti tror hushållen på en högre inflation i septembermätningen, 2,5 procent på ett års sikt.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom