Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rekordstort intresse för nordiska fastigheter

2018-02-12 12:20
Foto: Anders Wiklund/TT

Starka ekonomier, svaga valutor och förvärvsmöjligheter på bostadsmarknaden är något som lockar internationella köpare.

Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden uppgick till strax över 42 miljarder euro under 2017. Det är den näst högsta volymen som någonsin noterats och motsvarar cirka 15 procent av hela den europeiska fastighetsmarknaden. Detta visar årets upplaga Pangea Property Outlook 2018.

Även andelen utländska köpare var rekordhög, 43 procent, och det är både kommersiella fastigheter och bostäder som lockar.

”Historiskt har utländska köpare i princip bara varit intresserade av kommersiella fastigheter, men nu finns det också en stark efterfrågan på hyresbostäder och bostadsutvecklingsprojekt”, skriver Joakim Arvius, partner på Pangea, i ett pressmeddelande.

Det växande beståndet av nyproducerade bostäder i kombination med en större volym osålda bostäder kommer att skapa en fortsatt osäkerhet och prispress på marknaden under början av 2018. Men på sikt finns det behov av fler bostäder och de nya amorteringskraven som införs i mars påverkar bara en begränsad grupp av nya låntagare i framförallt Stockholm, står det i rapporten.

”I stort sett har nyproduktionen legat i linje med befolkningsökningen och det finns en stark köpkraft i marknaden. Den värsta osäkerheten måste bara lägga sig och en del projekt och bolag har behov av att omstruktureras och refinansieras”, skriver Joakim Arvius.

Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden förväntas att sjunka något under 2018, från historiskt höga nivåer. Det finns dock förutsättningar för större struktur- och bolagsaffärer under året, drivet av en möjlig konsolidering inom vissa segment. Inte minst på börsen finns det fler fastighetsbolag och bostadsutvecklare än någonsin och de stora substanspremierna har försvunnit.

– De noterade fastighetsbolagen i Sverige värderas idag strax under sina substansvärden och i övriga Norden har vi betydande rabatter. Börsklimatet har alltså ändrats och det är nu mer fokus på möjliga utköp och sammanslagningar än noteringar av nya bolag, skriver Pangeas vd Bård Bjølgerud.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom