Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rekordutbud av nyproducerade lägenheter

2018-12-04 06:30
Mörka moln över en byggarbetsplats i Sollentuna centrum. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Nu finns rekordmånga nyproducerade lägenheter ute på marknaden. Allra mest har utbudet i Västra Götaland ökat. Ändå är suget efter lägenheter där starkt, enligt en Göteborgsmäklare.

Nya siffror från Hemnet som TT tagit del av visar på ett rekordstort utbud av nya lägenheter i landet. Totalt för hela landet fanns 13 759 nyproducerade lägenheter till salu i november, en ökning med 15 procent jämfört med samma tid förra året.

Men störst var ökningen i Västra Götland - hela 79 procent. Skåne län står också för en stor utbudsökning, plus 33 procent. I Stockholm, däremot, har utbudet minskat med 11 procent.

– Det blir mer för köparna att välja mellan. Det är både gamla och nya lägenheter som konkurrerar, och det påverkar förstås marknaden, den är trögare nu, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef på mäklarfirman Bjurfors i Göteborg.

Ändå har inte priserna fallit så mycket i Västra Götland, förklarar han.

– Det finns ett underliggande tryck. Jämfört med då priserna stod som högst sommaren 2017 har de sjunkit ungefär 10 procent.

Då, när marknaden dök, var redan många lägenheter i Göteborgsområdet under produktion, Det är de som nu kommer ut på marknaden.

Hans uppfattning är att marknaden rör sig snabbare i Stockholm, med högre toppar och djupare dalar än i övriga landet.

– Det är i Stockholm det händer först. När det sedan kommer till Västra Götaland och Skåne har byggbolagen hunnit justera priserna, säger han. Det gör att fluktuationerna inte blir lika häftiga utanför Stockholm, tror han.

– Vårt företag säljer mycket nyproduktion, och vi ser att många redan har rättat till priserna, säger Sven-Erik Kristensen.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom