Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rensning bland gräsrötterna

2019-09-11 18:00

Det börjar bli crowded inom crowdfunding med allt fler aktörer. Samtidigt börjar branschen mogna, bli mer skiktad där mikrofinansieringen av små garageföretag kämpar i motvind.

Crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering, har nu hängt med i alla fall ett decennium. Och i takt med att fenomenet växt har gräsrötterna blivit allt mindre framträdande till förmån för finansdelen.

Den ursprungliga mikrofinansieringen av små garageföretag med lätt idealistiska inslag finns kvar men kämpar i motvind vilket syntes tydligt när Fundedbyme släppte sina halvårssiffror. Omsättningen halverades till 10 miljoner kronor och förlusten skrevs till dubbelt så mycket, 22 miljoner kronor. Bolaget som gått ihop med IR-konsulten Laika noterades på NGM i våras och sedan dess har kursen störtdykt. Fundedbyme har också nyligen tagit in 4,6 miljoner kronor i en riktad nyemission.

En annan framträdande aktör, Pepins, minskade också sin omsättning första halvåret men mera marginellt, från 11,2 till 10,5 miljoner kronor. Pepins med en namnkunnig styrelse, med Peter Normann som ordförande och Jenny Rosberg och Per H Börjesson som ledamöter, är knutet till Börjessons Spiltan som är en av ägarna till Pepins.

Fenomenet är inte bara svenskt. Ett av få index som finns är amerikanska Crowdbureaus index över noterade bolag inom crowdfunding och sedan det startade i januari 2018 har det tappat 37 procent.

Bättre verkar det gå för lite mindre riskfyllda och kanske mer begripliga investeringsalternativ som också är en sorts gräsrotsfinansiering – fastigheter och konsumtionslån. Minusräntor och en stapplande börs spelar säkerligen in.

Genom Mintos med bas i Lettland, kan man investera i lån som ges ut av företag inom främst konsumtionslån runt om i Europa. Förra året, som är senast tillgängliga information, mer än dubblade Mintos sina intäkter till 4,6 miljoner euro och gjorde en liten vinst. Mintos konkurrerar på ett sätt mer med nischbankerna än med börsen.

Inom gräsrotsfinansiering av fastighetsprojekt rör det också på sig, och den största aktören, Tessin, omsatte 12,8 miljoner kronor första halvåret. Några jämförelsesiffror finns inte men enligt bolagets vd Jonas Björkman är ökningen 79 procent från förra året. Rörelseförlusten uppgick till knappt 10 miljoner kronor. Bakom sig har man dock fastighetsgiganten Newsec som en av ägarna tillsammans med Bonnier.

Finska Fellow Finance, som likt Mintos också är en låneplattform, ångar också på. Intäkterna första halvåret ökade 30 procent till 7,2 miljoner euro och man gjorde en vinst efter skatt på knappt en halv miljon euro.

Som investerare gäller det dock att hålla tungan rätt i mun oavsett om det gäller aktiekapital, fastighetsfinansiering eller lånefinansiering. Riskerna är definitivt mycket högre än på publika marknader och transparensen lägre. Plattformarna gör förstås vad de kan för att hålla rent och hittills har ingen större skandal briserat i Sverige vad gäller bedrägeri via gräsrotsfinansiering.

För en novis inom gräsrotsinvesteringar är det nog bäst att först doppa tån med små försök för att lära sig hur det fungerar och hålla sig till lite mindre riskfyllda projekt. Kanske en dansk radhusrenovering kan locka.

Osäker avkastning

Någon tillförlitlig data över vilken avkastning som gräsrotsinvesteringar ger finns knappast, det handlar snarare om spridda skurar av mer anekdotisk karaktär. Paradox, nu på börsen, tog till exempel in kapital via Pepins inför IPO:n på 33 kronor. I dag står aktien i drygt 130 kronor. De som hade turen att via engelska Crowdcube finansiera fintchcbolaget Monzo har sett sin investering öka 25 gånger i värde.

Många projekt via crowdfunding verkar dock rinna ut i sanden liksom de pengar som satsas, men det saknas data.

Lån och fastigheter är lättare i den mening att det ofta erbjuds en fast ränta mellan 5 och 15 procent. Det handlar här framför allt om att bilda sig en uppfattning om risken. Det kan vara räntealternativ, med förbehållet att man då får ha koll på risknivån hos till exempel en bulgarisk konsumentlåneaktör.

Några aktörer

Fundedbyme

En av de mest framträdande i Sverige. Nu noterat och en plattform för företagsfinansiering. Har partnerbolag i sex andra länder och ingår i en företagsgrupp med Laika Consulting och Feminvest.

Pepins

Plattform för gräsrotsfinansiering och inofficiell notering som är knutet till Spiltan. Är själva noterade på sin egen plattform.

Kameo

Dansk plattform för fastighets- och företagslån. Räntor på omkring 10 procent. Två lån anges just nu som osäkra fordringar.

Tessin

Svensk fastighetsfinansiering via lån. Har rest 1,6 miljarder genom 149 projekt. Har hittills återbetalat 785 miljoner kronor.

Mintos

Finansiering av lån till konsumentlåneföretag i 29 länder över hela Europa. Plattformen är baserad i Riga, men kan vara kontroversiell då det ofta handlar om snabblån, eller så kallade payday loans. Räntor på omkring 10 procent och högre.

Invesdor/Finnest

Finska plattformen Invesdor gick samman med Finnest från Österrike tidigare i år och satsar på europeisk expansion. Tillsammans har de rest 130 miljoner euro till företag.

Fellow Finance

Den finska plattformen erbjuder investeringar i företagslån och hävdar själva att de givit en genomsnittlig avkastning på 7–10 procent per år de senaste fem åren.

Jan Lindroth

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom