Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Resurs föreslår extrautdelning

2017-09-08 12:45
Resurs Bank. Foto: Resurs Bank

Resurs styrelse avser kalla till en extra bolagsstämma för att besluta om en extra utdelning.

Den "extra utdelning" som finansföretaget Resurs styrelse föreslår inför en extra årsstämma i höst avser det första halvåret 2017, och innebär inte någon extra utdelning för räkenskapsåret 2016.

Det säger Peter Rosén, finanschef och chef för investerarrelationer vid Resurs, till Nyhetsbyrån Direkt.

Därmed kan aktieägarna utöver den nu aviserade utdelningen sannolikt inte räkna med att senare även få ytterligare ordinarie utdelning för det första halvåret 2017.

"För att aktieägarna ska få ett jämnare kassaflöde går vi över till två utdelningar per år. Det vi delar ut nu är det som vi per första halvåret har räknat av i vår kapitalbas", säger Peter Rosén.

"Sedan kommer styrelsen inför årsbolagsstämman komma med förslag på utdelning för andra halvan av 2017", säger han och noterar att bolaget behåller sitt utdelningsmål.

Resurs meddelade på fredagen att styrelsen avser att kalla till en extra bolagsstämma i oktober med förslag till beslut om dels "en extra utdelning under hösten 2017 om 1:50 kronor per aktie (sammanlagt 300 miljoner kronor)".

Därutöver föreslår styrelsen att extrastämman beslutar om ett bemyndigande för styrelsen att fatta beslut om återköp av egna aktier. Syftet uppges vara att bättre kunna kalibrera bolagets kapitalposition i förhållande till kapitalmålet.

"Vi har ju ett kapitalmål som vi arbetar emot. Om vi även kan ha tillgång till verktyget att kunna återköpa aktier ger det oss en möjlighet att lättare styra mot de målen", säger Peter Rosén.

Det blir mer precision i kapitalet?

"Korrekt".

Har aktieägare önskat sig två utdelningar per år?

"Att det skulle ses som positivt är signaler vi har plockat upp över tid", säger han.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom