Revansch för spelaktierna

2017-04-19 22:00

Med spelutredningen på bordet bör riskpremien minska i spelbranschen. Det kan lyfta aktierna i sektorn.

För drygt två veckor sedan presenterades spelutredningen för den svenska marknaden. Spelskatt på 18 procent av spelöverskott, onlinekasino tillåts och få begränsningar i marknads­föring, insatser och vinståter­betalning är några av de viktigaste punkterna.

I nuläget förväntas förslaget träda i kraft per 1 januari 2019. Givet att förutsättningarna nu har klarnat bör riskpremien för sektorn minska och intresset för flera av aktierna öka.

Givet kostnadsökningarna blir stordriftsfördelar ännu viktigare, vilket bör trigga fler strukturaffärer. Inte minst sänkte Betsson direkt sin utdelningspolicy med motivet att kunna förvärva mer. Mindre operatörer som till exempel Leovegas bör vara attraktiva för en utländsk operatör som vill etablera sig på den svenska marknaden.

Tydligt är att aktiemarknaden förväntar sig att lönsamheten pressas för operatörssektorn. De två största operatörerna Unibet och Betsson väntas tappa mellan 5 och 7 procentenheter mellan 2016 och 2019. Leverantörssektorn förväntas dock upprätthålla eller förbättra sin rörelsemarginal under samma period.

Högst förväntad årlig vinsttillväxt de närmaste tre åren har norska Gaming Innovation Group som Affärsvärlden köp­rekommenderade i nr 11/2017, vilket bör sättas i relation till de låga p/e-talen de närmaste åren.

Jonas Elofsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom