Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rika familjer överger hedgefonder för riskkapitalbolag

2016-11-18 10:22
En av världens största Family office finns på scweiziska banken Pictet. Foto: All over press

Förvaltare som investerar pengar åt världens allra rikaste har börjat plocka ut pengar ur hedgefonder och allokerat till riskkapitalbolag och privata bolag, skriver CNBC.

UBS och Campden Research har gjort en studie över 242 Family offices, företag som förvaltar familjers förmögenheter. Den visar att allokeringen till hedgefonder minskat med 0,9 procentenheter och ökat med 2,3 procentenheter till riskkapitalbolag.

– Hedgefondernas avgifter är utmanande och familjerna är inte helt övertygade om att hedgefonder är nummer ett i nuläget, säger Dominic Samuelson, vd på Campden Wealth, till CNBC.

De totala investeringarna i hedgefonder har däremot ökat med 2,85 procent under årets tio första månader, även om siffran var -0.48 procent i oktober. Det visar Eurekahedge Hedge Fund index som inkluderar 2 800 hedgefonder.

Hittills i år har de Family offices som ingår i studien ökat sina kunders värden med i genomsnitt 3,6 procent. Cirka 14 procent av kapitalet har investerats i riskkapitalbolag och privata bolag.

Bland de asiatiska kapitalförvaltarna har det också märkts ett stort intresse för att placera pengar i fastigheter utomlands, gärna i så kallade skrytbyggen.

En annat stort intresse bland de rika familjerna är hur deras förmögenheter ska övergå i nästa generations ägo. Enligt studien väntas 43 procent av världens Family offices genomföra en "generationstransaktion". På 15 års sikt är siffran 69 procent. Under de närmaste 20 åren väntas runt 2 000 miljarder dollar, drygt 18 500 miljarder kronor, överföras till nästa generation i de rikas familjer, skriver CNBC.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom