Riksbanken ansluter sig till plattform för snabba betalningar

Inom de närmaste åren kan det bli möjligt för alla svenska bankkunder att betala till en annan bank sekundsnabbt dygnet runt under årets alla dagar. Detta genom att Riksbanken planerar att ansluta sig till ECB:s betalningsplattform Target Instant Payment Settlement (TIPS).
Riksbanken ansluter sig till plattform för snabba betalningar - riksbanken-ingves-700_binary_6947883.jpg

Det skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Tekniska framsteg, i kombination med efterfrågan från konsumenterna, har bidragit till en minskad användning av kontanter samtidigt som efterfrågan på omedelbara betalningar ökar. För att se till att betalningar kan ske säkert och effektivt även framöver vill Riksbanken att det ska gå att göra omedelbara betalningar i Riksbankens betalningssystem, RIX.

TIPS bedöms vara det snabbaste och mest kostnadseffektiva sättet att ge finansiella institut tillgång till RIX dygnet runt på årets alla dagar. En viktig faktor i de kommande förhandlingarna kommer att vara att plattformen uppfyller nationella säkerhetskrav.

Ambitionen är att den nya tjänsten ska kunna tas i bruk under 2021.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.