Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Riksbanken bekräftar att Karolina Ekholm lämnar

2014-10-07 12:44

Riksbanken bekräftar att Riksbanksfullmäktige har beviljat Karolina Ekholms ansökan om att lämna sin tjänst som direktionsmedlem eftersom hon har blivit utsedd till tjänsten som statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Därmed lämnar hon sin tjänst som vice riksbankschef i Riksbanken ett knappt halvår innan hennes mandat löper ut den 15 mars 2015.

"Uppdraget att utse en efterträdare till Karolina Ekholm blir en uppgift för det nya riksbanksfullmäktige som förväntas utses under oktober", skriver Riksbanken.

Frågan väntas behandlas i riksdagens finansutskott kommande tisdag. Susanne Eberstein (S) förväntas bli ny ordförande för Riksbanksfullmäktige efter att ha utsetts till socialdemokraternas kandidat i helgen.

SIX News har sökt en kommentar inför utnämningen av en ny riksbanksledamot, men Susanne Eberstein meddelar via en pressekreterare att hon inte vill uttala sig innan hon blivit officiellt utnämnd.

Nordea skrev i en kommentar på morgonen att det är svårt att förutspå vem som ersätter Ekholm, men konstaterar att Susanne Ackum har en liknande akademisk bakgrund, men med fokus på arbetsmarknadsfrågor.

"Noterbart är att Susanne Ackum precis avgick som statssekreterare på finansdepartementet, och Ekholm och Ackum kanske byter positioner? Ett annat namn på listan som är värt att lyfta upp är Mats Dillén, generaldirektör på Konjunkturinstitutet", skriver Nordea.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom