Riksbanken: Frågetecken kring hur starkt inflationstrycket är

Den globala konjunkturen håller i sig, men har som väntat gå in i en fas med lugnare tillväxt. Flera ledamöter konstaterade dock att omvärldskonjunkturen fortsatt är kantad av osäkerhet och risker som kan leda till en sämre utveckling framöver. Det noterades vid Riksbankens senaste penningpolitiska möte.
Riksbanken: Frågetecken kring hur starkt inflationstrycket är - riksbanken-ingves-700_binary_6947883.jpg

Detta enligt en sammanfattning av protokollet i ett pressmeddelande.

Ledamöterna noterade också att flera tongivande centralbanker nu kommunicerar en något mer expansiv penningpolitik än tidigare.

För svensk del har konjunkturen utvecklats enligt prognos, men ledamöterna betonade samtidigt att inflationen har blivit lägre än väntat flera månader i rad.

”Det reser frågetecken kring hur starkt inflationstrycket är och inflationsprognosen är nedreviderad jämfört med bedömningen i februari”, står det i protokollet.

Även om inflationsutvecklingen enligt ledamöterna inte kräver en helt annorlunda penningpolitik bedömer de att de svagare inflationsutsikterna motiverar att avvakta lite längre innan räntan höjs igen.

Det framfördes vissa nyansskillnader om när det kan vara lämpligt att höja räntan nästa gång men prognosen för reporäntan indikerar att räntan höjs i slutet av året eller i början av nästa år.

”Mot bakgrund av en oväntat låg inflation i både Sverige och omvärlden, låga räntor i omvärlden och en osäkerhet om styrkan i den globala utvecklingen poängterade flera ledamöter att det är viktigt att penningpolitiken går försiktigt fram”, står det i protokollet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets