Riksbanken vid vägskäl

Riksbanken står vid ett vägskäl. Inflation och stark tillväxt på hemmaplan skulle kunna motivera en räntehöjning. Men det blir svårt att gå mot strömmen när både USA och eurozonen laddar upp för en ny runda penningpolitiska stimulanser.
Riksbanken vid vägskäl - ingves-700_binary_6963645.png

Sannolikheten för en räntejustering, från dagens minus 0,25 procent i reporänta, är i princip obefintlig enligt analytiker. Men vad som händer sedan råder det delade meningar om. Facit kommer i form av ett räntebesked från Riksbanken på onsdag förmiddag.

Storbanken SEB:s ekonomer tror inte att riksbankschefen Stefan Ingves och hans direktion skruvar på sin prognos för nästa räntehöjning jämfört med räntemötet i slutet av april.

Hökaktigt besked

Detta vore ett så kallat hökaktigt besked som kan stärka kronan och lyfta räntorna. Marknaden är inför beskedet nämligen inställd på mjukare signaler från Riksbanken, enligt SEB:s räntestrateg Lina Fransson.

– Det är några punkters räntesänkning inprisat just nu, så att om Riksbanken håller fast vid sitt budskap om att man har som mål att höja räntan tror jag att man kan få lite större marknadsreaktioner, säger hon.

SEB:s ekonomer tror att Riksbanken avvaktar till i höst, för att då börja mjuka upp sin penningpolitiska linje. Prognosen från SEB är att nästa räntehöjning dröjer till juli 2020 – om den blir av alls.

– I takt med att tillväxten börjar bromsa in och man ser andra centralbanker röra sig åt det mjukare hållet så rinner tiden ut för Riksbanken. Och det blir allt svårare för Riksbanken att motivera varför man ska höja i det här läget, säger Fransson.

Lågräntemiljö närmaste åren

Hon tillägger att oavsett exakt hur det slutar så ser det ut som att svenska låntagare kommer att befinna sig i en ”lågräntemiljö” under de närmaste åren.

Kollegorna på Nordea räknar med att Riksbanken redan på onsdagens möte sänker den så kallade räntebanan, det vill säga att Riksbankens nästa räntehöjning skjuts längre framåt i tiden och att toppnivån i prognoserna på sikt sänks jämfört med hur det såg ut i april.

”Huvudorsaken denna gång är fallande räntor i omvärlden. Räntehöjningen kommer att skjutas upp till 2020 och slutpunkten för räntebanan kommer att bli lägre”, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en analys.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.