Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Risken för fattigdom i Sverige ökar

2012-03-02 15:09

EU-statistik som visar en snabb ökning för risken för fattigdom i Sverige straffar regeringens åtgärder som gör det lönsamt att jobba. Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens efter EU-toppmötet på fredagen.

EU-ordföranden Herman Van Rompuy lade vid mötet fram ett diskussionsunderlag med en rad ekonomiska indikatorer. Sverige och de nordiska länderna klarade sig mycket bra på de flesta områden, som produktivitet, forskningsutgifter, offentliga sektorns effektivitet och tillgång på riskkapital.

Men Sverige uppvisade den största ökningen av andelen av befolkningen som riskerar fattigdom efter transfereringar 2005-2010, enligt Eurostats siffror.

"Vi tycker det är märkligt att man använder ett mått som straffar att vi har gjort det mer lönsamt att arbeta. Vi har påtagligt förbättrat förutsättningarna för dem som jobbar deltid med låga inkomster och med normala inkomster", sade Fredrik Reinfeldt.

Eftersom måttet är relativt blir resultatet negativt när folk med arbete får det bättre.

"I Sverige har nära nog alla fått det bättre, men vi har haft en växande skillnad mellan de som har arbete och de som inte har arbete", sade Fredrik Reinfeldt.

Han tyckte att måttet signalerade ett allvarligt problem.

"Alla mått ska kunna användas, men man ska vara klar över vad man mäter. Ibland mäts fattigdom i absoluta mått, och här mäts den med ett relativt mått", sade Fredrik Reinfeldt.

Från att ha varit det EU-land med lägst andel av befolkningen som riskerade fattigdom 2005 hamnade Sverige 2010 på sjätte plats. Minst risk fanns då i Tjeckien, följt av Nederländerna. Högst risk fanns 2010 i Lettland, Rumänien och Spanien.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom