Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Riskkapitalet vinner över börsen

2011-01-27 08:27

Stockholmsbörsen har tappat i attraktionskraft. Företagscheferna vill hellre bli mångmiljonärer hos riskkapitalet än att behöva ägna allt tid åt att serva medier och investerare.

Stockholmsbörsen klarar inte konkurrensen från de stora riskkapitalbolagen. Nio av tio börskandidater har sedan it-kraschen valt riskkapitalbolag framför börsnotering, konstaterar Dagens Industri.

Bara 25 av de 346 företag som DI identifierat som börskandidater hamnade till slut på börsen. Det innebär att säljarna i mer än nio fall av tio nobbar börsen när de ska sälja sina bolag.

Samtidigt köps allt fler bolag ut från Stockholmsbörsen. Från 2000 fram till i dag har antalet noterade bolag minskat från 311 till 255. Det innebär att nästan vart femte bolag försvunnit från börsen.

Förklaringen är att riskkapitalbolagen dammsugit den svenska företagsmarknaden med hjälp av billigt kapital och kunnat betala bättre än vad en börsnotering hade gett.

- Det har funnits för mycket pengar i omlopp som inte har behövts i den reala ekonomin och som då tagit vägen in i den finansiella ekonomin. Riskkapitalbolag har då kunna låna på goda villkor och kunnat ta större risker, säger Arne Karlsson, vd på riskkapitalbolaget Ratos, till DI.

För företagsledningen i ett företag som väljer mellan börsen och riskkapitalbolag är riskkapitalalternativet ofta mer lockande.

Som börsbolag måste vd räkna med att 30-40 procent av arbetstiden går till att serva medier och investerare.

Under riskkapitalbolagets paraply slipper vd det. Dessutom får hela företagsledningen del av lukrativa aktieägarprogram som ofta gör alla i företagsledningen till mångmiljonärer om företaget utvecklas bra.

Lars-Anders Karlberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom